Linkovi

De Borgrov: Sumnjam da će doći do napada na Iran


De Borgrov: “Izraelsko rukovodstvo zna poziciju američke administracije, ali ukoliko ono dodje do zaključka da je egzistencija Izraela ugrožena, ne bih isključio mogućnost jednostrane akcije.
De Borgrov: “Izraelsko rukovodstvo zna poziciju američke administracije, ali ukoliko ono dodje do zaključka da je egzistencija Izraela ugrožena, ne bih isključio mogućnost jednostrane akcije.

“Da li će sankcije Iranu pokazati rezultate i kakva je mogućnost vojne akcije Izraela protiv iranskih nuklearnih postrojenja?” Branko Mikašinović postavio je ta pitanja direktoru Projekta za analize medjunarodnih pretnji u Centru za strateške i medjunarodne studije, Arnou de Borgrovu.

De Borgrov: “Sankcije Iranu jos nisu postigle maksimalne rezultate, što se očekuje kasnije ovog leta. Predsednik Barak Obama se u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom založio da se prioritet da ekonomskim sankcijama i diplomatskim nastojanjima, pre bilo kakve vojne akcije. Ne treba zaboraviti da su se u vezi sa iranskim pitanjem tri bivša šefa izraelskih obaveštajnih službi, Mosada, Šin Beta i izraelske vojne obaveštajne službe, koji su se svi penzionisali pre oko godinu dana, izjasnili protiv bilo kakve eskalacije u izraelsko-iranskoj konfrontaciji, posebno u pogledu vojne akcije protiv Irana.“

Glas Amerike: Ako bi došlo do napada Izraela na Iran kada bi to moglo da se dogodi?

De Borgrov: “Pre svega sumnjam da ce doći do izraelskog napada, a indikacije toga su i reči premijera Netanjahua u Beloj kući da Izrael nije doneo nikakvu odluku da napadne Iran, mada je izrazio duboki skepticizam da će pritisci medjunarodne zajednice uroditi plodom i da će Iran odustati od razvoja nuklearnog programa. Takodje, tri bivša šefa američke Centralne komande, general Abizeid, admiral Felon i general Zini protive se američkoj angažovanosti u takvom konfliktu.”

Glas Amerike: Da li bi Izrael u odredjenom momentu mogao samoinicijativno da povede vojnu akciju portiv Irana?

De Borgrov: “Izraelsko rukovodstvo zna poziciju američke administracije, ali ukoliko ono dodje do zaključka da je egzistencija Izraela ugrožena, ne bih isključio mogućnost jednostrane akcije. Nema sumnje da Iran nastoji da razvije nuklearni program koji bi mogao da se koristi i u vojne svrhe, ali se postavlja pitanje koliko bi bila uspešna hirurški precizna vojna akcija na iranske nuklearne objekte. Američki analtičari smatraju da bi takva akcija unazadila iranski program samo za nekoliko godina, ali bi mogla da podeli medjunarodnu zajednicu, prikaže Iran kao žrtvu, i kasnije mu omogući da daleko lakše razvije svoj program. Izrael je sa punim pravom frustriran i oseća se ugroženim, ali bi, prema rečima predsednika Obame, vojna akcija protiv Irana trebalo da bude poslednja opcija.”

XS
SM
MD
LG