Linkovi

De Borgrov: Libija će teško očuvati jedinstvo


De Borgrov: Libija će teško očuvati jedinstvo
De Borgrov: Libija će teško očuvati jedinstvo

Direktor za transnacionalne bezbednosne projekte u Centru za strateške i medjunarodne studije, Arn de Borgrov, u razgovoru za naš program razmatra dalji razvoj situacije u Libiji, i pitanje ko će se naći na čelu države posle Moamera Gadafija.

De Borgrov: “Na to pitanje je teško odgovoriti - da li će na čelu zemlje biti sadašnji Nacionalni prelazni savet, neka još do sada nepoznata politička ličnost ili ličnosti, u svetlu činjenice da u Libiji imate na desetine podeljenih plemena, političkih i vojnih frakcija kao i de fakto podelu zemlje na istočni i zapadni deo. Ono što u celoj ovoj stvari najviše uznemirava je da je Abdel Kadim Beladž, koji je predvodio napadom i zauzimanjem Gadafijevog kompleksa Bab al-Azizija, u stvari bivši pripadnik mudžahedina, koji su se u Avganistanu borili protiv Sovjetskog saveza. On je zatim bio glavni lider ilegalne Al-Kaide u Libiji, dok je Gadafi bio na vlasti. Dakle, mi stvarno ne znamo u kom pravcu će se kretati unutrašnji razvoj dogadjaja, u kontekstu ranijih nagoveštaja o infiltraciji al-Kaide u redove pobunjenika.”

Glas Amerike: Kakve su šanse da Libija sačuva svoj teritorijalni integritet kao jedinstvena zemlja?

De Borgrov: “Sumnjam da će Libija ostati jedinstvena bez snažne političke ličnosti, neke vrste diktatora, kao i bez jake zapadne podrške. U protivnom zemlja bi mogla da se raspadne u brojne entitete, što bi još više destabilizovalo region i olakšalo prodor islamista. Jedna stvar koja ide u prilog Gadafiju je da je on uvek imao anti-islamističku poziciju, uprkos ostalim užasnim stvarima koje je počinio. On me je tokom jednog našeg susreta zamolio da prenesem Džimu Vulziju, tada, 1993. - direktoru Centralne obaveštajne agencije da je on isto toliko uznemiren aktivnostima islamskih ekstremista kao što je i sam Vulzi.”

Glas Amerike: Britanija se zalaže za “politički sveobuhvatno rešenje” u Libiji, odnosno uključivanje i delova struktura Gadafijevog režima, da bi se izbegle greške počinjenje nakon invazije Iraka 2003. godine?

De Borgrov: “To je dobra ideja i zavisiće od toga kako bude sprovedena. Za sada se čini da mnogo toga nije isplanirano za period posle Gadafija. Ne verujem da će Libija u neposrednoj budućnosti biti transformisana u funkcionalnu demokratsku državu, pošto se to ne može nametnuti jednom društvu ako ono politički i socijalno nije spremno za takav preobražaj.”

XS
SM
MD
LG