Linkovi

Festival nauke i tehnologije u Vašingtonu


Festival nauke i tehnologije u Vašingtonu
Festival nauke i tehnologije u Vašingtonu

Sudeći po broju učenika koji su se okupili oko visoko-tehnoloških štandova u vašingtonskom izložbenom centru, interesovanje za nauku i inženjering je veliko.

Budući da je jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu kada je u pitanju tehnologija, Americi jako nedostaju naučnici i inženjeri. Američki festival nauke i inženjerstva je jedna od inicijativa koje pokušavaju da reše taj problem. Ovde u prestonici, nedavno je održan jedan takav događaj. To je jedini nacionalni sajam takve vrste koji za cilj ima da inspiriše mlade da razmotre karijeru u nauci, tehnologiji, inženjeringu i matematici.

Sudeći po broju učenika koji su se okupili oko visoko-tehnoloških štandova u vašingtonskom izložbenom centru, interesovanje za nauku i inženjering je veliko. Međutim, prema istraživanju, koje je obuhvatilo preko milion američkih mladih školskog uzrasta, samo nešto malo preko 10 odsto srednjoškolaca kaže da su zainteresovani za buduću karijeru u ovim oblastima.

Jedan od koosnivača Festivala nauke i inženjeringa, Leri Bok, kaže da društva obično dobiju ono što vrednuju.

“Mi veličamo sportiste, pop zvezde, profesionalne glumice i glumce i stvaramo dosta onih koji hoće da budu poznati, a ne veličamo umetnike I inženjere”. Leri Bok, koosnivač festivala nauke i inžinjeringa; SAD

Bok je pomogao pri organizaciji prvog, sada godišnjeg, naučnog festivala u San Dijegu u Kaliforniji 2009. Njegov uspeh je brzo primećen od strane tehnološke industrije, koja ima velikih problema da pronađe kvalifikovane naučnike i inženjere.

Leri Bok je zatim sa Rejom O. Džonsonom iz firme Lokid-Martin 2010. godine započeo nacionalni festival. Džonson kaže da predstavljanje nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike – ili skraćeno STEM – kao nešto zabavno mora da ima pozitivan uticaj.


“Apsolutno sam uveren, bez tračka sumnje, da će za 10, 20 godina oni biti odrasli i da će raditi u STEM oblastima, a da će se sećati ovog događaja i reći će da se zbog ovoga bave time”., kaže Rej O. Džonson, koosnivač Festivala nauke i inženjerstva, SAD

Mladi posetioci festivala imali su prilike da steknu praktično iskustvo, od simulirianja letova do robotizovanih štampača i igranja sa veštačkom rukom.

Mnogi od prisutnih su prevazišli psihološku barijeru između pasivnog slušanja i aktivnog istraživanja pridruživši se vojnom veteranu, kojem su amputirani svi udovi, Trevisu Milsu na sceni dok je pokazivao rad svoje mehaničke ruke.

Mils kaže da postoji veliki broj ranjenih veterana, koji bi mogil da pomognu deci da nauče nešto o nauci i tehnologiji, koja je sastavni deo njihovih veštačkih udova.

“Deca će u svakom slučaju da bulje i da se pitaju pa zašto im onda ne bismo otvorili oči i pokazali im koliko je nauka izvanredna”., ističe Trevis Mils, vojni veteran

Neki učenici su već osetili uzbuđenje kada stvorite nešto novo. Učenica četvrtog razreda srednje škole, Andrea Li bila je jedna od desetoro pronalazača na festivalu, koji su predstavili svoje radove. Ona kaže da ovakvi događaji imaju ogroman potencijal.

“Zaista je uzbudljivo i to je način da zainteresujete ljude”. kaže Andrea Li, srednjoškolka

Organizatori se nadaju da će uspeh ovog događaja poslužiti kao inspiracija drugima da organizuju regionalne festivale, kako bi umanjili nedostatak naučnika i inženjera u zemlji.
XS
SM
MD
LG