Linkovi

Keri u Davosu o Siriji, Iraku, ID


Američki državni sekretar Džon Keri i irački premijer Hajder al-Abadi
Američki državni sekretar Džon Keri i irački premijer Hajder al-Abadi

Politička tranzicija u Siriji, otmica Amerikanca u Iraku i borba protiv Islamske države neka su od pitanja o kojima je američki državni sekretar razgovarao sa nizom zvaničnika na marginama svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Keri se, između ostalih, sastao sa izaslanikom Ujedinjenih nacija za Siriju Stafanom de Misturom. Kasnije je rekao da neće biti “bitnog odlaganja” razgovora o budućnosti Sirije, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Šef američke diplomatije naglasio je da će sastanak možda biti odložen “dan ili dva” zbog upućivanje poziva za učešće u razgovorima, uz kasniju opasku da de Mistura ima mogućnost da uputi kakve god pozivnice želi.

Izaslanik Svetske organizacije naveo je u intervjuu CNN-u da mirovni proces mora da bude nastavljen uprkos neslaganjima u pogledu učesnika sastanka.

Državni sekretar susreo se i sa iračkim premijerom Hajderom al-Abadijem s kojim je, između ostalog, razgovorao o trojici Amerikanaca koji su prošle nedelje nestali u Iraku.

Na pitanje o njihovoj sudbini, Abadi je rekao da sumnja da ih je otela šiitska milicija, kako su ranije preneli pojedini mediji. “Ne znamo da li su oteti. Jednostavno su nestali”, rekao je irački premijer.

XS
SM
MD
LG