Linkovi

Dragi najavljuje oporavak eurozone


Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi
Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi najavio je danas oporavak ekonomije eurozone u drugoj polovini ove godine.

Obraćajući se globalnim poslovnim i političkim liderima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Dragi je pozdravio "povratak" eura, ali je poručio da još dosta toga treba da bude urađeno u eurozoni.

Godina promjena. Tim riječima mnogi delegati u Davosu, među kojima i predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi, opisuju 2012.

"2012. je, u najmanju ruku, bila interesantna godina. Moglo bi se reći da je to bila godina povratka eura.”

Dragi je učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma rekao da očekuje oporavak eurozone u drugoj polovini ove godine, iako obnovljeni optimizam na finansijskim tržištima još nije imao opipljivi uticaj na ekonomsku situaciju.

"Na finansijskim tržištima je prisutan novi, obnovljeni osjećaj, rekao bih, relativnog mira. Bez obzira na to o kojim pokazateljima je riječ, poslovnim rezultatima, likvidnosti, akcijama kompanija, državnim obveznicama, faktoru nestabilnosti, sve upućuje na značajno poboljšanje finansijskih uslova.”
Lideri Evropske unije međutim upozoravaju da ne treba posustati zbog oporavka.

"Evropa treba da ubrza napore tokom ovog perioda mira, kada se više ne govori o razbijanju eura ili izlasku zemalja iz eurozone, i krene ka implementaciji agende koja će značiti povratak povjerenja u evropske ekonomije, možda i povećanje trgovinske aktivnosti i shodno tome šansi za zapošljavanje. Više puta sam naglašavao da politika u suštini ima veze sa ljudima i njihovim životima, a u Evropskoj uniji je trenutno 26 miliona nezaposlenih”, naglasio je premijer Irske Enda Keni.

U Irskoj i mnogim njenim evropskim susjedima u toku je implementacija teških reformi čiji rezultati su već vidljivi, smatra šef stalnog fonda eurozone za pomoć, odnosno Evropskog stabilizacionog mehanizma, Klaus Regling.

"Španija dobija novac od evropskih partnera za restrukturiranje banaka i čak je ta suma mnogo manja nego što smo očekivali prije pola godina. Obećano je do 100 milijardi i po svemu sudeći će im biti potrebno samo oko 40 milijardi, što je dobra vijest. “

Regling takođe ne vjeruje da će Madrid ove godine zatražiti dugo očekivanu pomoć za saniranje duga. Većina međutim smatra da još ima prepreka oporavku evropske ekonomije. Britanska ekonomska aktivnost se u poslednjem kvartalu 2012. smanjila za 0,3 odsto i zemlji prijeti treća recesija. Treća po veličina italijanska banka, Banka Monte dei Paski, u međuvremenu se našla u središtu novog, politički opasnog, finansijskog skandala, samo nekoliko nedelja uoči izbora.
XS
SM
MD
LG