Linkovi

Sarkozi za snažnu odbranu eura


Ekonomski forum u Davosu

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je čvrsto branio euro, uprkos strahovanjima za budućnost zajedničke evropske valute.

Sarkozi je danas rekao privrednicima i vladinim funkcionerima, okupljenim na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, da on i njegovi evropski partneri nikada neće okrenuti ledja euru. Francuski predsednik je opisao tu valutu kao centralni deo evropskog jedinstva i dodao da bi njen nestanak, kako se izrazio, bio „kataklizmičan“.

Nemačka i Francuska su povele Evropu na putu oporavka od recesije koja je pogodila čitav svet. Medjutim, koalicija 17 zemalja koje koriste euro je pod pritiskom, jer su Grčka i Irska bile primorane da prošle godine prihvate medjunarodni paket pomoći za izbavljenje od rastućeg državnog duga. Investitori strahuju da bi Portugal i Španija mogle da budu naredne zemlje kojima će biti potrebna pomoć.

Sarkozi je obećao da ni on niti nemačka kancelarka Angela Merkel neće dopustiti da dodje do propasti eura. Francuski predsednik je takodje rekao da se mora pristupiti rešavanju globalne monetarne neravnoteže, kako bi vrednost valuta bila usklađena. On je istakao da niko ne želi da američki dolar oslabi, ali da ne bi trebalo da bude "jedina valuta u svetu".

XS
SM
MD
LG