Linkovi

Davenport: Pregovori sa Briselom tokom 2015.


Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da se nada da će pregovori sa Briselom o prvim poglavljima 23 i 24 početi u toku ove godine.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra da bi bio uspeh da pregovori počnu u prvoj polovini 2015.

Pregovarački tim Srbije uradio je dobar posao i pokazao posvećenost, a sada je odluka na članicama Evropske unije da procene spremnost Srbije da ispuni standarde i kriterijume na osnovu izveštaja o skriningu, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Tokom posete prvom Sajmu evropskih projekata, on je ocenio da je u žiži interesovanja priprema akcionih planova za otvaranja prva dva poglavlja – 23 i 24, jer su to prve teme sa kojima svaka zemlja mora da se suočava, objasnio je Davenport.

"Evropska komisija i Srbija će 25. marta završiti proces skrininga svih 35 poglavlja pristupnih pregovora. Nadamo se da će prvo poglavlje biti otvoreno tokom ove godine", rekao je Davenport.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da je sada važno da se formira uži pregovarački tim od stručnih, kompetentnih ljudi, koji će biti u stanju da sektorski pokriju nekoliko poglavlja i da budu aktivno uključeni u sam proces pregovora.

"Mi smo radili sve što je bilo do nas. Promenjen je pristup, insistira se na otvaranju političkih poglavlja. To naravno nosi i neke dodatne kriterijume, i u tom smislu smo prolongirali proces. Ali ja verujem, da uz dobre akcione planove za poglavlja 23 i 24, nastavak dijaloga Beograda i Prištine – bio bi uspeh kada bi do kraja prve polovine godine otvorili neko poglavlje. To bi smatrala uspehom", rekla je Joksimović.

Govoreći o medijskoj situaciji u Srbiji, šef Delegacije EU je istakao da je sada prioritet da se prati primena svih zakona u oblasti medija i Delegacija EU je spremna da stručno i finansijski podržava njihovu primenu, dodao je Devenport. On je rekao da je i Medijska strategija od pre nekoliko godina ukazala na bitne nedostatke u medijima, zbog čega se sada ide ka konsenzusu šta treba da se uradi, zaključio je Devenport.

XS
SM
MD
LG