Linkovi

Darmanović u SB UN: Oružje za masovno uništenje globalna prijetnja


Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović obraća se Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, 28. jun 2017
Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović obraća se Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, 28. jun 2017

U Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija održana je debata o globalnim naporima da se spriječi širenje oružja za masovno uništenje od strane ne-državnih aktera.

Članicama Savjeta bezbjednosti obratio se i crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, koji je poručio da Crna Gora podržava punu implementaciju rezolucija svjetske organizacije kojima se od svih članica zahtijeva da preduzmu mjere na sprečavanju širenja oružja za masovno uništenje.

„Riječ je o globalnoj prijetnji, koja zahtijeva hitan odgovor na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou“, poručio je Darmanović.

„Na nacionalnom nivou, Crna Gore ima proaktivan i sveobuhvatan pristup, i pokušava da doprinese regionalnim naporima da se riješi ta hitna prijetnja. S obzirom na to da je dio svih ključnih međunarodnih sporazuma i instrumenata povezanih sa sprečavanjem širenja oružja za masovno uništenje, Crna Gora je uspostavila čvrst nacionalni okvir i izgradila administrativne i institucionalne kapacitete za efikasno sprečavanje te prijetnje", naveo je crnogorski ministar.

Dodao je i da je Crna Gora "prva zemlja na Zapadnom Balkanu koja je usvojila strategiju za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje za period od 2016. do 2020. godine".

"Kroz primjenu te strategije i pratećih akcionih planova, usredsređeni smo na preduzimanje niza mjera na nacionalnom nivou koje će osigurati puno poštovanje rezolucija Savjeta bezbjednosti. Svjesni činjenice da je širenje oružja za masovno uništenje blisko povezano sa drugim aspektima kontrole naoružanja, fokusirani smo i na efikasno sprovođenje zakona u tom pogledu i uspostavljanje unutrašnjih kontrola“.

Crnogorski ministar dodao je da navodna upotreba hemijskog oružja u Siriji, Iraku, Maleziji povećava rizik od širenja oružja za masovno uništenje i mogućnosti da ono padne u ruke terorističkih organizacija. Takođe je snažno osudio kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti od strane Sjeverne Koreje.

Crnogorski ministar vanjskih poslova će se tokom posjete sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku u petak, 30. juna, sastati sa generalnim sekretarom svjetske organizacije Antoniom Guterešom.

XS
SM
MD
LG