Linkovi

Darmanović: Američka administracija podržava CG


Darmanović: Američka administracija podržava CG
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

Darmanović: Američka administracija podržava CG

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović uvjeren je da crnogorsko članstvo u NATO ima podršku američke administracije.

"Danas sam imao razgovore sa Andreom Tomson, savjetnicom za nacionalnu bezbjednost potpredsjednika Majka Pensa, tako da smo imali jedan veoma dobar razgovor i na tu temu. U Vašingtonu je jasno šta znači pridruživanje nove članice NATO-a. Mi razumjemo da Senat ima veoma zauzetu agendu, da nije lako sva pitanja uklopiti u dnevni red, pogotovo kad nije uspjela da se stvar riješi u ovoj jednoglasnoj proceduri na kojoj insistira senator Mekejn. Ali, mi smo uvjereni da onog momenta kad predsjedavajući Senata, Mekonel, stavi ovu stvar na glasanje, da će ratifikacija crnogorskog protokola o članstvu u NATO-u dobiti ubjedljivu podršku koja uopšte nije u pitanju", rekao je Darmanović u intervjuu Glasu Amerike.

"Imamo podršku u Bijeloj kući i američkoj administraciji uopšte. U relevantnim sekretarijatima koji se tiču nacionalne bezbjednosti, Stejt Departmentu, Pentagonu... tako da, kao što sam već rekao, nema nikakvih problema oko naše ratifikacije u Vašingtonu. Može se desiti da postoje izvjesna odlaganja, ali smo mi sasvim sigurni da će stvar u Vašingtonu biti završena prije samita NATO-a", kazao je Darmanović koji u srijedu u američkoj prijestonici učestvuje na ministarskom sastanku globalne koalicije za borbu protiv Islamske države, koja će biti održana u Stejt departmentu.

Takođe je dodao da je procedura u Španiji je gotovo završena, a da će holandski Senat sjutra glasati o ratifikaciji. "Mi uopšte ne sumnjamo u ishod, ali onda počinje da teče jedan ustavni rok u kojem teoretski može da se traži referendum. Mi imamo povjerenja u demokratske procedure u svim zemljama, tako da ne vidimo da postoji nikakav ozbiljniji problem", kazao je Darmanović za Glas Amerike.

Komentarišući rusko miješanje u izbore u Crnoj Gori, crnogorski ministar spoljnih poslova rekao je da je Podgorica imala punu podršku SAD i NATO saveznika u istrazi tog slučaja.

XS
SM
MD
LG