Linkovi

Danijel Server: Srbija nema nameru da ikada više vlada kosovskim Albancima


Predstavljanje knjige Danijela Servera "Od rata ka miru na Balkanu, Bliskom Istoku i Ukrajini" , Foto: video grab
Predstavljanje knjige Danijela Servera "Od rata ka miru na Balkanu, Bliskom Istoku i Ukrajini" , Foto: video grab

Srbija je odustala od suvereniteta nad celim Kosovom Briselskim sporazumom, u aprilu 2013. godine, i zahtevom za podelu Kosova po etničkim linijama, ocenio je danas u Beogradu profesor na Univerzitetu Džon Hopkins i bivši diplomata Danijel Server, i dodao da problemi na Balkanu ne zahtevaju veliko američko učešće i da se mogu rešiti diplomatijom.

Na predstavljanju svoje knjige "Od rata ka miru na Balkanu, Bliskom Istoku i u Ukrajini", Server je rekao da je predsednik SAD Donald Tramp etnički nacionalista, da je to na Balkanu prepoznato i to je otvorilo vrata raspravi o razmeni ljudi i teritorija:

"Mislim da je iz mnogo razloga ideja o razgraničenju užasna. Ali istovremeno pokazuje da Beograd nema nameru da ikada više vlada kosovskim Albancima. Ideja o razmeni teritorija ugrožava Makedoniju i Bosnu, ali i jača poziciju predsednika Putina u naporima da ostvari svoje ciljeve u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini", objasnio je Server.

Kako je rekao Danijel Server, Vašington se devedestih godina angažovao u BiH i na Kosovu jer je tada imao izuzetno malo problema, ali dodaje i da trenutno za Ameriku Balkan nije prioritet, kao ni mnoga druga mesta u svetu:

Profesor Danijel Server
Profesor Danijel Server

"Amerika sada ima ogromne probleme u Aziji sa usponom Kine i vraćanjem Rusije i njene moći, koja nam pravi probleme na mnogim mestima u svetu. I Amerika dugo neće previše brinuti za Balkan", istakao je Server.

Govoreći o NATO, Server je istakao da niko ne insistira na članstvu Srbije u toj alijansi, kao i da je i prijem Makedonije i Kosova kontroverzan za Vašington. "Svaki novi član NATO znači za SAD preuzimanje nove odgovornosti za odbranu saveznika. Očekuje se da će Makedonija biti novi član, dok će prijem Kosova biti teži, rekao je Server.

XS
SM
MD
LG