Linkovi

Server: Dačić - stvarni pobednik


Server: Dačić - stvarni pobednik
Server: Dačić - stvarni pobednik

Saradnik u odeljenju za Medjunarodne studije pri univerzitetu Džon Hopkins Danijel Server u razgovoru za Glas Amerike iznosi svoju procenu rezultata predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji.

Server: “Rezultati izbora su složeni i konfuzni, ali generalno, nema velikih promena. Stvarni pobednik na ovim izborima je Ivica Dačić, koji je pokazao daleko bolje rezultate nego u prošlosti, što nije slučaj sa Nikolićem ili Tadićem.”

Glas Amerike: Sada imamo dva predsednička kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića. Šta predvidjate u slučaju da jedan ili drugi pobede?

Server: “Mislim da Tadić u ovom momentu ima izvesnu prednost, pa ću početi sa njime. On je obećao kontinuitet i mislim da će pokušati da formira vladu sa socijalistima i možda nekim manjim strankama. Ne znam da li će to biti moguće i možda će morati da se okrene nekoj drugoj formuli ukoliko u tome ne bude uspešan. S druge strane, Nikolić bi mogao da formira nešto više desno orijentisanu, više nacionalističku vladu.”

Glas Amerike: Ako je primarni cilj i Nikolića i Tadića da Srbija udje u EU da li postoje neke ključne razlike koje ih razdvajaju?

Server: “Teško je reči. Prva zajednička stvar je Evropska unija, a druga da obojica žele da zadrže Kosovo u sastavu Srbije, a podržavaju i sadašnje ustavne aranžmane u Bosni. Dakle, veća razlika je u političkoj filozofiji i nijansama. Tadić želi da bude vidjen kao više proevropski kandidat od Nikolića, tako da su stvarne razlike minimalne.”

Glas Amerike: Da li vidite mogućnost da ova dva predsednička kandidata modifikuju svoje stavove o Kosovu?

Server: “Ne verujem da će do toga doći. Medjutim, Srbija će sve više morati da se suočava sa realnošću, a realnost je da Beograd ne može da ima i EU i Kosovo. Tadić obićno govori kako neće priznati ‘jednostranu deklaraciju nezavisnosti Kosova’. Naravno, ne priznaje se deklaracija o nezavisnosti već suverena i nezavisna vlada na Kosovu. Ukoliko Srbija ne reši sva pitanje povezana sa Kosovom, mogu vam reći da ona neće postati članica EU.”

Glas Amerike: Izgleda da manje, ekstremnije stanke u Srbiji nisu pokazale žnačajnije rezultat?

Server: “Radikalna stranka je već duže vremena u procesu stagnacije, posebno od izlaska Nikolića. Mislim da se nacionalističke grupe prestrojavaju, aIi ostaje da se vidi njihov dalji uticaj.”

XS
SM
MD
LG