Linkovi

Server: Dobro za obe strane


Server: Dobro za obe strane
Server: Dobro za obe strane

I Beograd I Priština imaju razloga da budu zadovoljni sporazumom postignutim u Briselu, ocenjuje američki analitičar Danijel Server, iz Škole za napredne medjunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins. On ističe da Prištinu ne bi trebalo da pogadja pominjanje Rezolucije 1244, jer je po njegovom mišljenju ona osnova za politički proces koji je doveo do kosovske nezavisnosti.

“Sa mog stanovišta ovo je prilično dobar sporazum, njime se uklanja problem regionalnog predstavljanja, Evropskoj uniji se omogućava da uspostavi ugovorni odnos sa Kosovom a da pri tome ne uvredi pet članica koje nisu priznale Kosovo. Isto tako, njime se, po svemu sudeći, Srbija približava kandidaturi za članstvo u EU, tako da su i Kosovo i Srbija nešto dobili. Ne mislim da je Kosovo nešto krupno izgubilo, niti da je Srbija izgubila nešto što je imala, jer ona suverenitet nad Kosovom nema već 13 godina i nije mogla da ga povrati ovim sporazumom.”

Server ne smatra da činjenica da kosovska deklaracija o nezavisnosti nije završila u fusnoti sporazuma o regionalnom predstavljanju označava diplomatsku pobedu Beograda.

Da li je diplomatska je pobeda da se u tekstu pominje samo savetodavno mišljenje Medjunarodnog suda pravde koji je ocenio da nema pravnih prepreka za kosovsko proglašenje nezavisnosti… To nije baš velika pobeda za Beograd. Presuda Medjunarodnog suda pravde je bila veliki poraz za gledište da Kosovo treba da bude pod suverenitetom Srbije i pominjanje te odluke je pominjanje savetodavnog mišljenja da deklaracija nezavisnosti nije bila nelegalna. Po meni je to nešto što bi Priština trebalo da pozdravi."

Američki balkanolog slaže se da će postignuti sporazum ubrzati put Srbije ka kandidaturi za članstvo u EU, ali je i uzdržan u prognozi kada Beograd može da očekuje kandidaturu.

"Sve zavisi od Angele Merkel jer je ona postavila viši standard za kandiaturu Srbije, želi da vidi da se srpske institucije uklone sa severa Kosova. Ne znam koliko će Nemačka insistirati na tome. Treba imati na umu da pitanje kandidature treba da odobri svih 27 članica. Jutros sam čuo da Rumunija stvara Srbiji probleme zbog tretmana vlaške manjine. Ako želite da udjete u neki klub morate da zadovoljite sve članove tog kluba tako da je moguće da će još biti stvari koje će Srbija morati da uradi, ali ona će dobiti kandidaturu pre ili kasnije. Mislim da kandidatura ni približno nije važna koliko dobijanje datuma za početak pregovora, a o tome se nije govorilo, i verujem da taj datum neće odmah biti odredjen."

Na pitanje šta je sledeći korak u odnosima Beograda i Prištine, Server kaže:

“Ne znam šta je sledeći korak ali mislim da je izuzetno važno da Beograd u ovom trenutku počne da saradjuje u reintegraciji severa u ostatak Kosova, mislim da je važno da se to razume jer je ta integracija u skladu sa Ahtisarijevim planom koji severu daje veliku mogućnost samouprave. To je važan sledeći korak. Sa stanovišta Prištine mislim da je važan sledeći korak da dobije što je više moguće priznanja, i ovaj sporazum bi mogao da pomogne u tome. Priština treba da razmišlja o ulasku u Generalnu skupštinu UN a ako je to sa fusnotom, mislim da to nije bitno. Važno je shvatiti da se Kosovo razlikuje od mnogih drugih pokrajina na svetu upravo zbog rezolucije 1244, koja predvidja politički proces kojim će se odrediti status Kosova, taj process je bio Ahtisarijev process, i sa stanovišta zemalja koje su priznale Kosovo taj process je završen. Sada Priština može da se nada ne samo bilateralnim priznanjima, nego i ulasku u Generalnu skupštinu, koji blokiraju samo Rusija I Srbija, a to neće trajati večno."

XS
SM
MD
LG