Linkovi

Dančenko: Rusija u nezavidnoj situaciji


Igor Danečnko, saradnik konsultantske firme "Sidar Global Advisors"

Američki analitičar Igor Dančenko smatra da vratiti Snoudena u SAD nije opcija za Rusiju, pa će mu verovatno biti odobren barem privremeni politički azil.

Ruska federalna služba za migracijcu saopštila je da smatra da bivši kontraktor američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden ostane na moskovskom aerodromu Šeremetjevo pošto je za njim raspisana poternica, a na aerodromu je bezbedan. SAD su obećale Rusiji da neće tražiti smrtnu kaznu za Snoudena ukoliko se vrati u SAD i protiv njega bude podignuta optužnica za špijunažu. O sporosti Rusije u rešavanju Snoudenovog zahteva za politički azil i problemima u komunikaciji izmedju Vašingtona i Moskve, kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa saradnikom konsultantske firme “ Sidar Global Advisors”, Igorom Dančenkom.

Dančenko: U pogledu Snoudenovog slučaja, Rusija se nalazi u nezavidnoj poziciji. S jedne strane, Moskva želi da sačuva i unapredi dobre odnose sa Vašingtonom, mada su ti odnosi zbog Snoudena na najnižim lestvicama za poslednjih nekoliko godina, pa se govori i o mogućnosti otkazivanja posete predsednika Baraka Obame Rusiji u septembru ove godine. Dakle, Rusija vidi Snoudena kao dodatni faktor pogoršanja odnosa Rusije sa SAD i najviše bi volela da taj slučaj i ne postoji. S druge strane, ako bi Moskva izručila Snoudena SAD to bi na domaćem i medjunarodnom planu bilo protumačeno kao poraz te zemlje. Većina zemalja se ne bi složila sa tom odlukam, a ona bi istovremeno doprinela padu popularnosti predsednika Putina u samoj Rusiji i van nje. Moskva stoga prilazi ovom slučaju na veoma oprezan i odmeren način da bi obezbedila da ni Snouden, kao pojedinac, a ni bilateralni odnosi Moskve i Vašingtona ne budu žrtvovani.

Glas Amerike: Kakve su opcije pred Moskvom za rešavanje ovog slučaja?

Dančenko: Vratiti Snoudena u SAD nije opcija za Rusiju, pa će mu verovatno biti odobren barem privremeni politički azil, što bi bio pozitivan korak za sve strane. Prvo, Rusija bi sačuvala svoju medjunarodnu reputaciju; drugo, Snouden bi imao prilike da razgovara sa predstavnicima zemalja koje bi bile spremne da mu pruže azil; i treće, dok se nalazi u medjunarodnoj zoni moskovskog aerodroma, a njegov američki pasoš poništen, on nema priliku da razgovara sa bilo kim. Ako bi mu se odobrio politicki azil u Rusiju, on bi mogao da razgovara sa svima, pa i Amerikancima, radi razrešenja ovog fascinantnog, ali i kontroverznog slučaja.

Glas Amerike: Kako bi Snoudenov slučaj mogao da se odrazi na dalje odnose SAD i Rusije?

Dančenko: Na osnovu ovog slučaja da se zaključiti sledeće: imate aktivnu razmenu informacija i otvorenost izmedju SAD i Rusije praktično na svim nivoima, ukljućujući i predsednički, što je veoma pozitivno. Drugo, ovaj slučaj ukazuje na birokratske probleme sa obe strane, greške u komunikacijama, nekoperativnost, itd., a razlozi tome su da je u pitanju medjunarodno pravo, medjunarodna zajednica, pravni stručnjaci i njihove interpretacije ovog slučaja, prisustvo predstavnika brojnih zemalja i organizacija za zaštitu ljudskih prava i drugo. Ono što je iznenadjujuće je da se verovalo da dve zemlje, SAD i Rusija, imaju rutinsku i dobru komunikaciju, na nivou ispod preedsedničkog, a ispostavilo se da u stvari imaju ogromne probleme, pošto nema saradnje i komunikativnosti, sa kim i kako razgovarati, što sve može da bude problematično u bilo kakvoj kriznoj situaciji. To je jedna od poruka ovog slučaja.
XS
SM
MD
LG