Linkovi

Održani lokalni izbori u BiH


Glasanje na lokalnim izborima (AP Photo/Amel Emric)
Glasanje na lokalnim izborima (AP Photo/Amel Emric)

U Bosni i Hercegovini u nedelju su održani lokalni izbori na kojima su građani birali gradonačelnike i načelnike gradova i opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i odbornike u opštinskim skupštinama i većima u oba entiteta, kao i distriktu Brčko.

Prema nepotpunim i nezvaničnim rezultatima, u Republici Srpskoj pobedio je Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, dok je u Federaciji BiH najviše glasova dobila lista predvođena Strankom demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Premilinarni rezultati govore da je u izbornoj trci u Banjaluci je pobedio Igor Radojčić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika sa 67,96 odsto glasova, a u Bjeljini Mićo Mićić iz Saveza za promjene Biljenjina - SDS sa 49,44 odsto glasova.

U većini sarajevskih opština u federalnom delu uglavnom je pobedio SDA.

U Srebrenici je pobedila lista Zajedno za Srebrenicu - SDS u toj opštini predvođena Mladenom Grujičićem sa 67,96 odsto glasova.

Lokalni izbori nisu održani jedino u Mostaru, koji nije sproveo odluku Ustavnog suda BiH da promeni Statut grada i način izbora većnika u gradsku skupštinu.

Predsednik Centralne izborne komisije Ahmet Šantić izjavio je na konferenciji za štampu da su opštinske izborne komisije primile 80 prigovora, što je upola manje nego na prošlim izborima.

CIK je zabežio i 15 instanci kršenja izborne tišine.

"Očekivali smo više pritužbi na glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima", rekao je Šantić.

Glasanje u Stocu obustavljeno je zbog fizičkog obračuna.

Incidenti su zabeleženi i na nekoliko glasačkih mesta u RS, a odnosili su se na pokušaj kupovine glasova.

Dodik: "Veličanstvena pobeda SNSD-a"

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je večeras da je ta stranka ostvarila "veličanstvenu pobedu" na lokalnim izborima u Republici Srpskoj.

"RS je pokazala kakvu vlast hoće. Narod je napravio dramatičnu razliku između onoga šta je borba za narod, što je bila politika SNSD-a i naših koalicionih partnera, i šta je izdaja, što je činio Savez za promene, a što je politika (lidera SDA) Bakira Izetbegovića u RS", rekao je Dodik u večerašnjem obraćanju novinarima.

Dodik je rekao da su izbori "delegitimisali" poziciju srpskih predstavnika u državnim institucijama u BiH, u kojima sada učestvuje Savez za promene, navodeći da je narod na lokalnim izborima rekao s kim treba da se pregovara iz RS o evropskom putu BiH.

"RS jer pokazala kakvu vlast hoće, a kakvu neće. Ovo nisu bili samo lokalni izbori, ovde je narod pokazao koje politike podržava", rekao je on.

Dodik je naveo da je SNSD s koalicionim partnerima godinama branio osnovne temelje RS i one koji su "za šaku vlasti u Sarajevu bili spremni da izdaju volju naroda".

On je rekao da je SNSD osvojio najmanje 11 opština više nego na poslednjim lokalnim izborima 2012. godine i dodao da je izvesna pobeda srpskog kandidata u Srebrenici nad bošnjačkim kandidatom Ćamilom Durakovićem.

Dodik je kazao da je je osvojena velika pobeda SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića nad protivkandidatom iz Saveza za promene Draganom Čavićem.

On je najavio i pobedu SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića, javlja Beta.

XS
SM
MD
LG