Linkovi

Server: Potreban susret Tadić-Sejdiu


Server: Potreban susret Tadić-Sejdiu
Server: Potreban susret Tadić-Sejdiu

Američki politički analitičar Danijel Server smatra da je došlo vreme za direktan susret predsednika Srbije i Kosova, kako bi se omogućio napredak u rešavanju praktičnih – tehničkih i političkih pitanja. Server je, takodje, izneo argumentaciju zbog čega ideja podele kosovske teritorije nema podršku Vašingtona.

Potpredsednik Instituta za mir kaže da Beograd i Priština neće moći da napreduju ako ne probiju led na najvišem državnom nivou, odnosno ako ne dodje do sastanka Boris Tadić – Fatmir Sejdiju.

Birokrate na nižim nivoima, čak i ministri, ne osećaju slobodu da se sastanu i razgovaraju ako se ne probije led na najvišem nivou. Predsednik Tadić često odlazi na Kosovo, verujem da 28. juna ide ponovo. Pitanje je da li posećuje samo srpsku zajednicu ili i medjunarodno priznatu vladu Kosova, vladu koju priznaju čak i UN, bez obzira na mišljenje o nezavisnosti. Nema sumnje da je predsednik Sejdiu demokratski izabrani lider Kosova, šta god mislili o statusu Kosova.

Po meni, Sejdiu i Priština bi trebalo da prestanu da se žale što Tadić dolazi na Kosovo, da priznaju da će on dolaziti zbog srpskog stanovništva koje tu živi, ali ako već dolazi - treba da poseti Prištinu kao znak poštovanja, to je bar normalan protokol, posebno pošto EU traži od zemalja regiona uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, a Kosovo je svakako sused, kakav god bio njegov status.

Server smatra da bi bilo sasvim očekivano da kosovski predsednik pozove predsednika Tadića u Prištinu.

Zašto se to tako dramatično doživljava? Zato što se još nije desilo, i što i Sejdiu i Tadić moraju da prevazidju političke prepreke. Moj predlog je da ih svaki prebrodi tako što će posetu predstaviti iz svog ugla - Sejdiu može da je interpretira kao kurtoaznu posetu njemu kao demokratski izabranom predsedniku teritorije za koju tvrdi da je suverena, a Tadić – kao kurtoaznu posetu demokratskim izabranom predsedniku na teritorijalnim delu Srbije. To je dvosmislenost koju ja mogu da prihvatim, i oni bi trebalo da je prihvate jer će ona trajati još neko vreme.“

Server: Kako garantovati da podela Kosova ne bi destabilizovala Balkan?
Server: Kako garantovati da podela Kosova ne bi destabilizovala Balkan?

Server podseća da se i SAD i Evropa odlučno protive ideji o mogućoj podeli Kosova, ali da je, sa stanovišta analitičara, potrebno da se taj predlog, bar teoretski, stavi na pregovarački sto, kako bi se spoznale njegove mane:

Da pitam Stejt Department šta misle o tome - odgovor bi sigurno bio da je to loša ideja, a isti odgovor dobili biste u Briselu.

Ja pokušavam da iznesem na sto ono što mnogi znaju - predlog nije jednostavan kako neki žele da ga predstave, jer ne verujem da je moguć dogovor. Srbija bi želela teritoriju severno od Ibra, Albanci će tražiti Preševo, i neće se dogovoriti, ali pošto nikada nisu vodili taj razgovor, ne znaju zašto je predlog sklonjen sa stola. Teško je bilo pregovarati o Ahtisarijevom planu kada na stolu nije bio suštinski cilj jedne strane, a za Srbiju je to sve vreme cilj. Ne znam zašto, jer glavni srpski spomenici nisu na severu, ali Srbija želi tu teritoriju, i hajde bar da zamislimo kako bi taj razgovor izgledao. Morali bi da daju čvrste garancije da to neće pogoditi Bosnu i Makedoniju. Ako mi kažu da ne mogu da pruže te garancije, rekao bih im - ako ne možete da garantujete da nećete destabilizovati ceo Balkan – ne radite to!

Server navodi da bi eventualna garancija bio amandman na ustav BiH kojim se isključuje održavanje referenduma ili podela zemlje, ali dodaje da je pitanje koliko je takav amandman realan. On dodaje da o podeli teritorije mogu da razgovaraju samo Beograd i Priština – bilateralno, ali da bi to podrazumevalo da Srbija priznaje suverenost Kosova.

Američki politikolog ističe da je Srbija, po svim pokazateljima, jasno spremna da izabere EU umesto Kosova, i dodaje da je taj izbor – neminovan.

Činjenica je da izbor mora da se napravi, žao mi je što moram to tako direktno da kažem ali ja nisam političar i mogu da budem otvoren. Ne postoji način da EU primi taj problem u svoje okrilje, neće se to desiti i svi to znamo. Postoji 27 zemalja, čak ne samo 22 koje su priznale Kosovo, koje odbijaju da taj problem unesu u Uniju, neke zemlje bi se snažno suprotstavile i rekle da Srbija mora da to razreši pre prijema. Mislim da je to jasno Beogradu.

Server na kraju kaže da ne može da prejudicira savetodavno mišljenje Medjunarodnog suda pravde, ali da može da predvidi šta sud neće odlučiti - naime da neće reći SAD i drugim zemljama koje su priznale Kosovo da su pogrešile - jer je fundamentalno pravo svake suverene države da prizna drugu suverenu državu.


XS
SM
MD
LG