Linkovi

Dan posle velikih gubitaka, potpuni oporavak svetskih berzi


Trgovci deonicama na berzi u Njujorku
Trgovci deonicama na berzi u Njujorku

Američka berza oporavila se od jučerašnjih gubitaka zahvaljujući pozitivnom mesečnom izveštaju o zaposlenosti, planovima o novim trgovinskim razgovorima između Kine i SAD, ali i obećanju predsednika američkih Federalnih rezervi Džeroma Pauela da će centralna banka biti strpljiva i imati u vidu rizike na finansijskim tržištima.

Prema izveštaju Sekretarijata za rad, američka ekonomija dodala je 312 hiljada radnih mesta, znatno više od predviđanja stručnjaka, koji su očekivali 177 hiljada. To je najveći neto dobitak radnih mesta još od februara 2018. Plate su takođe porasle, dok se stopa nezaposlenosti smanjila na 3,7 odsto.

I dok je izveštaj ublažio strahovanja od usporavanja rasta, postojale su brige da bi ovakvi pozitivni podaci mogli da omoguće centralnoj banci da ostane pri svojoj projekciji da ove godine dva puta podigne osnovnu kamatnu stopu.

Međutim, Pauel je onda umirio finansijska tržišta, rekavši da bez obzira na to što je ekonomski momentum čvrst, Federalne rezerve imaju svest o rizicima koje su naglasili investitori, i da će biti strpljive sa monetarnom politikom u 2019. godini.

Prethodno su se i azijske berze oporavile od gubitaka, prvenstveno u Hong Kongu i Šangaju - japanski Nikei ponovo je pao, dok su u Evropi, sve tri velike berze - engleska, nemačka i francuska berza završile dan u plusu od dva do skoro tri i po odsto.

XS
SM
MD
LG