Linkovi

Dan medija u Turskoj - "najvećem zatvoru za novinare na svetu"


Protest povodom hapšenja novinara u Turskoj
Protest povodom hapšenja novinara u Turskoj

Dan medijskih sloboda, koji se danas obilježava u Turskoj, bio je povod evropskom komesaru za pregovore o proširenju, Johanesu Hahu da izrazi ozbiljnu zabrinutost stanjem slobode medija u toj zemlji- vjeruje se da je nakon neuspjelog puča oko 150 novinara u zatvoru, I isto toliko medija zatvoreno, a gotovo tri hiljade medijskih radnika je dobilo otkaze. O ovome će, pored ostalog, biti riječi i na dijalogu visokog nivoa EU-Turska, koji se sutra održava u Briselu.

Zvuči gotovo cinično obilježavanje slobode medija u zemlji koja je za godinu dana toliko učinila na neslobodi novinara i medija da su je Reporteri bez granica na indeksu slobode medija stavili na 155 mjesto od 180 zemalja svijeta- ispred nje su gotovo svi, medju njima i zemlje kojima sloboda medija nije posebna karakteristika, poput Bjelorusije, Južnog Sudana, Afganistana. Ista organizacija ukazuje da od neuspjelog puča prošle godine, predsjednik Erdogan i njegova vlada, uz široka ovlaštenja koja im daje anti-teroristički zakon, provode nevidjen " lov na vještice"- Turska je postala najveći zatvor za medijske radnike na svijetu, tvrde Reporeri bez granica: ako još nisu uhapšeni, novinari su izloženi različitim pritiscima- zatvaraju im se medijske kuće, oduzimaju pasoši, akreditacije, oprema, a cenzura online medija je dosegla nezabilježen nivo.

Zato danas na Dan medijskih sloboda, koji se danas obilježava u
Turskoj, evropski komesar za proširenje Johanes Han upozorava:

"Na Dan slobode medija, koji se danas obilježava u Turskoj, zabrinjavajuće je šta se tamo dogadja sa novinarima i medijima. Jedino što mogu je da apelujem na tuske vlasti da poštuju slobodu govora, što znači dati svima mogućnost da iskažu svoje mišljenje i da se njihov glas čuje."

Podsjetimo, nedavno je na summitu G-20 turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ovako prokometarisao hapšenja novinara u svojoj zemlji.

"Želim i ovo da znate: članovi presa, ljudi, većina ljudi koje vi znate kao članove presa su oni koji pomažu i podstiču terorizam. Onda nastupa sudstvo i ono čini šta mu je dužnost"

Najavljeno je kako će se sutra u Briselu održati dojalog visokog nivoa sa tuskom stranom gdje će, neizostavno, stanje medijskih sloboda biti na stolu. Evropski zvaničnici ukazuju na važnost držanja otvorenih kanala sa Turskom, posebno sada u vrijeme zategnutih odnosa na relaciji EU-Turska i to tim prije što treba zaustaviti "udaljavanje Turske od evropskih standarda i vrijednosti", što će ostaviti posljedice i na inače sve maglovitije perspektive priključenja te zemlje EU.

XS
SM
MD
LG