Linkovi

Vilson: Vašington čeka Nikolićeve poteze


Potpredsednik Atlantskog saveza SAD Dejmon Vilson
Potpredsednik Atlantskog saveza SAD Dejmon Vilson

Iako je postojala doza iznenađenja, Vašington smireno reaguje na izbor Nikolića za predsjednika Srbije, ocenjuje potpredsjednik Atlantskog saveta.

Vašington poštuje odluku o izboru Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije i zajedno sa Briselom sačekaće da vidi kakvu će politiku voditi na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu, kaže za naš program potpredsjednik Atlantskog savjeta SAD Dejmon Vilson, uz ocjenu da Nikolića prije svega treba ocjenjivati na osnovu njegovih budućih poteza.

Potpredsjednik Atlantskog savjeta kaže da Vašington, iako je postojala određena doza iznenađenja, smireno reaguje na izbor Nikolića za predsjednika Srbije.

“Mi podržavamo demokratsku Srbiju i sposobnost njenog naroda da odluči o svojoj budućnosti, politici i spoljnopolitičkim pitanjima. Narod Srbije je izabrao Nikolića za svog predsjednika, tako da ćemo to podržati. Vidjeli smo određenu evoluciju ovog srpskog političara poslednjih godina, od vremena kada je blisko sarađivao sa Miloševićem, do trenutka kada je bio u opoziciji kao radikalni nacionalista u određenom pogledu, do toga da je sve više postajao pro-evropski orijentisana opoziciona ličnost u Srbiji. Tako da mislim da će Vašington i mnogi evropski centri sačekati i vidjeti šta će se dogoditi. Želeće da vide kako vodi Srbiju, kakvu će politiku usvojiti i na unutrašnjem i na međunarodnom planu.“

Dejmon Vilson ističe da ga, kada je riječ o novoizabranom predsjedniku Srbije, ohrabruju dvije stvari: to što je bio vema jasan da želi da nastavi napredak Srbije ka Evropskoj uniji, te izostanak zapaljive retorike o Kosovu.

To će očigledno biti teško pitanje za bilo kog srpskog političara i neke njegove prve izjave nakon izbora pružile su mi malo više ohrabrenja, nego zabrinutosti i mislim da će imati priliku da to dokaže preduzimanjem konkretnih koraka i mjera, odnosno onim što će uraditi u pogledu nastavka dijaloga, uz pokroviteljstvo Evropske unije i reformi na domaćem planu kako bi se postigao dalji napredak u pregovorima Srbije i unije o putu te zemlje ka Evropi.”

Nikolić, kako navodi Vilson, ima šansu da pokaže Sjedinjenim Državama i Evropi ko je, šta želi da uradi i kakva je njegova politika.

Nikolića treba da ocjenjujemo na osnovu njegovih poteza, ne samo na osnovu prošlosti i izjava. Brisel i Vašington mogu da ponude ruku saradnje i na njemu će biti da je prihvati i nastavi evropsku agendu Srbije. Ukoliko to uradi, mislim da će biti zadovoljan prijemom u Vašingtonu i Briselu. Ukoliko ne, onda će se suočiti sa malo težim mandatom.”

Kada je riječ o odnosima Beograda i NATO-a, potpredsjednik Atlantskog savjeta očekuje normalizaciju u srednjoročnom periodu. Alijansa je spremna za pozitivan i konstruktivan odnos sa Srbijom, koji je neminovan, a na toj zemlji i njenom novoizabranom predsjedniku je da odrede kada će do toga doći, poručuje Vilson.
XS
SM
MD
LG