Linkovi

Vilson: SAD čvrsto uz Crnu Goru


Potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson
Potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson

Ako sve ostane onako kako je sada, treba očekivati da Crna Gora dobije pozivnicu da se pridruži Alijansi, kaže za Glas Amerike potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson

Telefonski razgovor potpredsjednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem o pridruživanju Crne Gore NATO-u označio je veliku odluku i promjenu u Vašingtonu, od toga da Sjedinjene Države samo posmatraju taj proces do čvrste podrške Crnoj Gori i poruke da su spremne da podrže njeno članstvo, kaže je za Glas Amerike potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson. Riječ je o velikoj odluci, da ćemo trajno braniti Crnu Goru i biti u dugotrajnom savezu sa tom zemljom, naglasio je Vilson.

„Ovo je veoma značajan razvoj događaja, koji znači da, ako sve ostane onako kako je sada, treba očekivati da Crna Gora dobije pozivnicu da se pridruži Alijansi. Nije riječ o bezuslovnoj podršci. Potpredsjednik je jasno poručio da Crnogorci moraju da nastave da primjenjuju svoju reformsku agendu i istovremeno povećavaju podršku javnosti da bi stavili do znanja da to nije odluka koja može da se promijeni sa izborima ili promjenom stava ljudi za nekoliko godina. Riječ je o trajnoj obavezi Crne Gore prema Alijansi“.

Konsenzus o upućivanju poziva Crnoj Gori se nazire, smatra potpredsjednik Atlantskog savjeta Sjedinjenih Država, uz opasku da još nije sve gotovo i da je ostalo još nekoliko mjeseci do donošenja odluke.

Međutim, pretpostavljam da će na sledećem samitu lidera NATO-a u julu u Varšavi, tamo biti predsjednik Obama sa premijerom Đukanovićem, da će sjedjeti za stolom nakon upućivanja pozivnice Crnoj Gori i da ćemo biti u procesu pružanja podrške da se to ratifikuje i da se Crna Gora primi što prije“.

Vilson ističe da je odluka Vašingtona o Crnoj Gori, osim što održava stvaran napredak Podgorice, važan signal i za ostatak regiona.

Tom odlukom se šalje poruka zapadnom Balkanu da proces integrisanja sa Zapadom, Evropom, transatlanstkom zajednicom ima zamah, da će se nastaviti, ako zemlje ispune uslove“.

Poruka se, kaže Dejmon Vilson, šalje i Rusiji čiji zvaničnici upozoravaju da bi proširenje NATO-a na Balkanu bilo posmatrano kao provokacija.

„Očigledan cilj toga je da se zastraše i NATO prijestonice, kao i zemlje u regionu. Zbog toga je veoma važna odluka da se pokaže da ako želite da budete uz Alijansu, ona će biti uz vas, i da nećemo tolerisati pritiske i zastrašivanje čemu su pokušavali da pribjegnu pojedini ruski političari na zapadnom Balkanu da bi održali određenu rusku ulogu, naročito u Crnoj Gori. Drago mi je što je Vašington uzvratio, to je ispravno za američke i crnogorske interese i za sam region“.

XS
SM
MD
LG