Linkovi

I posle rezolucije UN-a u nedelju nastavljeni napadi na Gutu


Ranjena deca snimljena u bolnici u opsednutom gradu Duma, Istočna Guta, Damask, Sirija, 23. februara 2018. Rezolucija Saveta bezbednosti UN dala počela je da daje rezultate u nedelju ujutro, koje protiče relativno mirno u Damasku i njegovim predgrađima.

Posle rezolucije UN-a kojom se odobrava 30 dnevni prekid vatre u Siriji moraju da uslede koraci na terenu, navela je u nedelju humanitarna agencija International Rescue Committee dok aktivisti izveštavaju da se bombardovanje i danas nastavlja u istočnoj Guti.

Na video snimku koji je objavila Sirijska gradjanska odbrana, grupa za pružanje prve pomoći koja operiše u opozicionim oblastima takodje poznata kao Beli šlemovi, vidi se jedno povredjeno dete koje je spasila iz ruševina zgrade pogodjene danas u artiljerijskim napadima. Predstavnik organizacije International Rescue Committee ili IRC, Pol Donohou, rekao je da je još uvek suviše rano suditi da li je zabeleženo bilo kakvo poboljšanje na terenu i navodi kako postoje izveštaji da je bombardovanje nastavljeno.

IRC pruža humanitarnu podršku za nekoliko medicinskih objekata unutar istočne Gute. Za Pola Donohou i organizacije koje rade na terenu u Siriji rezolucija UN-a je dobrodošla vest, ali oni navode da ona mora da bude pretočena u konkretne akcije na terenu.

Nešto ranije sirijski opozicioni aktivisti i stanovnici Damakska naveli su da su grad i istočna predgrađa koja su bila zahvaćena borbama relativno mirni neposredno nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj zahteva 30-odnevno primirje širom Sirije.

Aktivisti javljaju o nekoliko slučajeva kršenja prekida vatre, uključujući neke sukobe na južom obodu predgrađa koje kontrolišu pobunjenici, poznatom kao Istočna Guta, i dva vazdušna udara kasno u subotu, malo nakon što je rezolucija usvojena.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je u subotu da nije bilo novih ljudskih žrtava otkako je rezolucija prošla na glasanju.

Aktivista stacioniran u Guti, Anas al Dimaški, kaže da je noć bila mirna, ali da su bobeni avioni i dronovi i dalje leteli iznad pobunjeničkih oblasti.

Stanovnici Damaska kažu da ima više vozila na ulicama u poređenju sa prethodnim danima.

Rezolucija je pozvala sve strane da momentalno obustave opsade naseljenih oblasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG