Linkovi

Zastave na pola koplja zbog ubistva policajaca u Dalasu


Američka zastava na pola koplja na Menhetnu
Američka zastava na pola koplja na Menhetnu

O najnovijem incidentu sa pucnjavom u SAD izvešteno je reano juros kada su dvojica policajaca u rutinskoj patroli u Hjustonu videla naoružanog Afroamerikanaca na ulici. Prema navodima policije u Hjustonu policajci su zaustavili vozilo i doviknuli čoveku da spusti oružje. Osumnjičeni je imao revolver uperen prema nebu, pre no što ga je uperio direktno na policajce, koji su potom pucali više puta i neidentifikovani čovek je ostao mrtav na licu mesta. Oblasni sekretar za pravosudje u Hjustonu sprovešće istragu.

Nešto ranije Bela kuća je saopštila da će predsednik Barak Obama skratiti posetu Evropi za jedan dan eliminacijom posete Sevilji i početkom nedelje otputovati u Dalas u Teksasu, gde je snajperista u smrtonosnom napadu u petak ubio pet policajaca.

Američki lider je nazvao ubistva u Dalasu "zlim, kalkulisanim i podlim napadom" na policajce koji su obavljali svoju dužnost i izdao naredjenje da se američke zastave spuste na pola koplja u Beloj kući i na svim državnim zgradama tokom četiri dana u čast stradalih i ranjenih. On je na konferenciji za štampu danas u Varšavi nazvao ubicu iz Dalasa "poremećenom individuom" koji ne predstavlja Amerikance, dodavši da je teško razrešiti njegovu motivaciju i istakavši: "On ni na koji način ne predstavlja ono što većina Amerikanaca misli".

Osumnjičeni za ubistvo policajaca u Dalasu bio je vetaran američkih rezervista koji je služio u Avganistanu, navode funkcioneri američkog sekretarijata za odbranu. On je identifikovan kao Majka Gzavier Džonson iz predgradja Dalasa Meskit. Policija navodi da su materijal za pravljenje bombi i skladište oružja pronadjeni u njegovoj kući tokom jučerašnje pretrage.

Američki sekretar za pravosudje Loreta Linč je rekla da će njen sekretarijat obezbediti svaku potrebnu pomoć tokom istrage u Dalasu. Sekretar za unutrašnju bezbednost Džek Džonson izjavio je da ubica, koliko je poznato, nema veze sa medjunarodnim terorističkim organizacijama.

XS
SM
MD
LG