Linkovi

Dalaj Lama razgovarao sa Obamom


Uprkos snažnom protivljenju Kine, američki predsednik Barak Obama u sredu se u Beloj kući sastao se sa duhovnim vodjom Tibeta, Dalaj Lamom. Reporterima i kamermanima nije bilo dozvoljeno da dokumentuju četvrti sastanak predsednika Obame i Dalaj Lame.

Medjutim, Bela kuća je kasnije objavila fotografiju njihovog srdačnog pozdrava na početku susreta. Kina je upozorila da Obama ne bi trebalo da se sastaje sa Dalaj Lamom, koga doživljava kao opasnog separatistu. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je da Kina poziva SAD da ostanu pri obećanjima da priznaju Tibet kao deo Kine, i da ne podržavaju tibetansku nezavisnost ili bilo kakve druge separatističke aktivnosti.

“Svaki pokušaj da se tibetansko pitanje koristi za sabotažu kineske stabilnosti je osudjen na neuspeh”- poručeno je iz ministarstva.

Dalaj Lama je otišao u egzil sa Tibeta u Indiju 1959. posle neuspešne pobune protiv kineske vladavine. Zalaže se za takozvani “srednji put”, odnosno veću autonomiju Tibeta. Medjutim, dijalog Dalaj Lame i kineske centralne vlade je obustavljen 2010.

Bela kuća objavila je saopštenje u kojem se navodi da je predsednik Obama izrazio podršku pristupu Dalaj Lame u pogledu “srednjeg puta” I da se zalaže za očuvanje tibetanske “jedinstvene verske, kulturne I jezičke tradicije kao i zaštite ljudskih prava Tibetanaca u Kini.”

XS
SM
MD
LG