Linkovi

Dačić najaktivniji u novogodišnjoj noći i danu


Premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić sa građanima u Ulici otvorenog srca
Premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić sa građanima u Ulici otvorenog srca

Premijer Srbije obišao dežurne policajce, posetio prvorođenu bebu, a onda i otvorio tradicionalnu Ulicu otvorenog srca

Nema sumnje da je premijer Srbije Ivica Dačić bio najaktivniji u novogodišnjoj noći i prvom danu 2013. godine. Obišao je dežurne policajce, posetio prvorođenu bebu i darivao joj zlatnik, da bi već 1. januara gostovao na RTS-u, a zatim i posetio Ulicu otvorenog srca.

Nova 2013, dočekana je veselo širom Srbije na gradskim trgovima, u restoranima, klubovima i naravno po kućama. U centru Beograda na Trgu Republike na tri stepena ispod nule Novu godinu dočekalo je nekoliko hiljada ljudi uz muziku Električnog orgazma, Masterblastersa i Rok hora, Marčela i Iskaza, kao i violončelistkinje Jelene Mihailović.

A veliki novogodišni vatromet nad Beogradom dočekao je Dragana, Elenu, i Dimitrija – tri bebe koje su rođene u prva dva minuta 2013. u porodilištima u Narodnog fronta i u Višegradskoj. Premijer Srbije Ivica Dačić posetio je tokom noći prvorođenu bebu Dragana Šljivića, kome je poklonio zlatnik.

Ove lepe detalje iz novogodišnje noći pokvario je težak incident koji se u poslednjim minutima 2012. dogodio na dočeku na Trgu Republike u Beogradu. Za sada još nepoznata osoba izbola je nožem sedam osoba, među kojima su i dva državljana Tunisa. Tri osobe sa težim povredama u stomak i leđa su operisane u Urgentnom centru i zadržane u bolnici.

Policija je imala opis napadača, ali u novogodišnjoj gužvi u centru Beograda nije uspela da ga otkrije. Prema pretpostavkama policije najverovatnije je reč o neuračunljivom napadaču koji je ubadao prolaznike na koje je naišao, a da to drugi učesnici u novogodišnjem slavlju nisu primetili:

"Policija radi na hapšenju onih koji su krivi, koji su znači povredili prisutne. Na drugim lokacijama nije bilo nekih drastičnih narušavanja javnog reda i mira. Nije bilo do sada ni saobraćajnih nekih udesa težih koji su sa smrtnim posledicama", izjavio je premijer Dačić.

Tracionalna prvojanuarska manifestacija Ulica otvorenog srca ove godine je posvećena humanitarnoj akciji "Bitka za bebe". Pod sloganom Ulica otvorenog srca kuca za bebe više hiljada posetilaca moglo je da kupi suvenire i daju dobrovoljne priloge namenjene kupovini CTG aparata:

"Ovde u Ulici otvorenog srca prikupljamo danas sredstva za kupovinu CTG aparata kojima se može čuti i kontroliše se kako radi srce bebe u maminom stomaku. Treba nam 55 takvih aparata koji koštaju po dve hiljade evra svaki. I nadam se da ćemo danas uspeti da prikupimo dovoljnu količinu novca, bar većinu aparata za beogradska porodilišta da kupimo", rekao je Veran Matić.

Ulicu Otvorenog srca otvorio je premijer Srbije, koji je tom prilikom rekao da je nacionalni zadatak broj jedan da u Srbiji ima više dece, jer se, prema njegovim rečima, u Srbiji godišnje rodi 70 hiljada beba, a umre 110.000 ljudi.

Ivica Dačić je istakao da država, da bi bilo više dece, mora da podstiče raznim merama, kao što su vraćanje dečijeg dodatka ili ukidanje dažbina na opremu i hranu za bebe.
XS
SM
MD
LG