Linkovi

Dačić u CG: Odnosi dve zemlje osnaženi EU integracijama


Šefovi diplomatija Srbije i Crne Gore, Ivica Dačić i Srđan Darmanović, Podgorica 16. januar 2018. (rtcg.me)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je tokom zvanične posete Crnoj Gori da su odnosi Srbije i Crne Gore osnaženi u poslednjih pet godina i da želi da se dalji odnosi razvijaju u svim oblastima.

Šef srpske diplomatije, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem, istakao je da ga je vijest o ubistvu Olivera Ivanovića zatekla po dolasku u Podgoricu.

Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović kazao je da CG podržava dijalog Beograda i Prištine, te da se nada da jutrošnje ubistvo Olivera Ivanovića neće prekinuti pregovore.

On je kazao da su odnosi Crne Gore i Srbije osnaženi zajedničkim EU ciljevima i stabilnosti regiona.

“Dačiću sam čestitao napredak Srbije na EU putu i izrazio spremnost Vlade Crne Gore da budemo i dalje pouzdani partneri”, kazao je Darmanović.

On je naveo da ohrabruju poruke iz Brisela, te da će 2018. biti ključna za Balkan.

“Redoslijed predsjedavanja povoljan je za nas jer nakon Bugarske dolazi Austrija”, kazao je Darmanović.

Darmanović je kazao i da bi premijerka Srbije Ana Brnabić narednog mjeseca trebalo da posjeti Crnu Goru.

Dačić je saopštio da je napravljen pomak u odnosima Crne Gore i Srbije u posljednjih pet - šest godina.

Želimo da se naši odnosi razvijaju u svim oblastima, političim i ekonomskim, naša spoljnotrgovinska razmjena je visoka, jer smo mi ovdje najbliži jedni drugima”, poručio je šef srpske diplomatije.

Dačić očekuje da će region u bliskoj budućnosti postati dio EU, ali se zalaže i za pristupanje po zaslugama.

"Bez obzira što podržavamo sve zemlje na EU putu moram da kažem da svi treba da 'stižu' kako budu napredovali", poručio je Dačić.

Šef srpske diplomatije kazao je da je ta država zainteresovana i za prava srpskog naroda u Crnoj Gori, ali se ne miješa u unutrašnja pitanja susjeda.

On će tokom zvanične posjete Crnoj Gori razgovarati i sa premijerom Duškom Markovićem i predsjednikom Filipom Vujanovićem, sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, kao i s predstavnicima srpskih udruženja u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG