Linkovi

Hašim Tači u poseti Srbiji?


Ivica Dačić, Šef srpske diplomatije
Ivica Dačić, Šef srpske diplomatije

Jedna od krupnijih tema danas u Beogradu bila je mogući dolazak šefa diplomatije Kosova Hašima Tačija u Srbiju, i tim povodom prvi se oglasio ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić stavom da nema potrebe da Tači dolazi u Beograd.

Nakon poruke iz Prištine da je zamenik premijera i ministar spolj-nih poslova u kosovskoj Vladi Hašim Tači spreman da poseti Beograd 24. aprila, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je danas izjavio da osim iz medija, nema nikakve informacije o ovoj poseti, da taj skup ne organizuje država već civilni sektor, kao i da Srbija nije dobila nikakav formalan zahtev za odobravanje takve posete.

Prema izjavi zamenika šefa kosovske diplomatije Peterita Seljimija, Tači je preliminarno pozitivno odgovorio da je spreman da učestvuje na konferenciji o integraciji Zapadnog Balkana u EU, koju inače organi-zuje nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje.

Sa druge strane, Dačić kaže da je jedno je takav skup organizovati u Briselu, a drugo u Beogradu:

"Ja poštujem rad raznih instituta, akademija, nevladinih organizacija, ali sve što zadire u državnu politiku Srbije se ne može raditi bez konsultacija sa Vladom Srbije. Taj skup ne organizuje Vlada Srbije, ja nisam ni planirao da učestvujema na tom skupu, tako da ne verujem da ima potrebe da Hašim Tači dolazi u Beograd."

Prema pisanju medija, Brisel lobira da se poseta dogodi, a vlada u Beogradu ove nedelje treba da donese odluku u vezi sa Tačijevim dola-skom. Takođe, mediji već spekulišu da bi ovu posetu moglo da obezbe-đuje 4.000 policajaca, a u Demokratskoj stranci Srbije ocenjuju da bi do-lazak Hašima Tačija u Beograd bila sramota za Vladu Srbije i da mu niko ne može garantovati bezbednost.

XS
SM
MD
LG