Linkovi

Opozicija kritikuje Dačića zbog razgovora sa Tačijem


Opozicioni poslanici u Skupštini Srbije kritikovali su način na koji premijer Ivica Dačić u Briselu razgovara sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem

Opozicioni poslanici u Skupštini Srbiji kritikovali su danas način na koji premijer Ivica Dačić u Briselu razgovara sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, tvrdeći da parlament nije dao saglasnost i platformu za te razgovore.

Posle sinoćnog, drugog po redu susreta premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašijem Tačijem poslanici opozicije u srpskoj skupštini negodovali su zbog toga što Dačić vodi te razgovore bez saglasnosti parlamenta i bez platforme o Kosovu.

Bivši ministar za Kosovo Goran Bogdanović smatra da je problematično što se pregovori ne vode na transparentan način i dodaje da je potrebno da u pregovorima učestvuju kosovski Srbi i to uz platformu koju bi parlament usvojio.

Odsustvo platforme o pregovorima o Kosovu kritikovali su i Bojan Đurić iz LDP-a i poslanica LSV Aleksandra Jerkov, koja smatra je da je loše to što nema platforme, kao i saglasnosti parlamenta koja bi govorila u kom smeru treba da se vode razgovori:

Ono što je izuzetno opasno je to što nikakva platforma koja bi upućivala premijera na to na koji način da razgovora sa Tačijem nije usvojena u ovoj skupštini. To ipak ne može biti stvar odluke Vlade niti stvar lične procene bilo koga od zvaničnika, nego mora biti nešto što će ova skupštia da usvoji”, navodi Jerkov.

Ono što je premijer uradio je to da je otišao na razgovore i pregovore sa čovekom koji se pokazao već kao neprijatelj Srbije i srpskog naroda, a nije dobio mandat od Skupštine da na te pregovore ide”, kaže Sandra Rašković-Ivić iz DSS-a.

Poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun rekao je da se dijalog očigledno zahuktava, da će biti postignut kontinuitet i uspeh, kao i da je važno da je dogovoreno da neće biti jednostranih akcija na terenu:

“Ono što mislim da je najvažniji rezultat jučerašnjih razgovora je da neće biti jednostranih akcija na terenu. Što znači da će za Prištinu u narednom periodu biti visokorizično u političkom smislu da preduzme bilo kakvu jednostranu akciju, kao što je recimo bila ona prošlogodišnja na severu Kosova.”

A na skupu Evropskog pokreta u Srbiji sociolog Vesna Pešić je ocenila da je vrhovna ideja oktroisanog Ustava, da je Kosovo deo Srbije, onemogućila vladavinu prava i da niko neće smeti da pipne Ustav dok ne bude rešeno pitanje Kosova. Kada se približi rešavanje pitanja Kosova biće moguća i promena Ustava, rekla je Pešić i dodala da nijedan ustav koji se zasniva na političkoj svrsi ne može biti osnov za vladavinu prava, jer će, kaže Pešić, vrhovni politički cilj rušiti pravo.
XS
SM
MD
LG