Linkovi

Potvrda jedinstvene politike prema Kosovu


Sastanak državnog vrha Srbije sa predstavnicima četiri opštine na severu Kosova. (arhivski snimak)
Sastanak državnog vrha Srbije sa predstavnicima četiri opštine na severu Kosova. (arhivski snimak)

Državni vrh Srbije može da računa na podršku Srba sa severa Kosova - zaključak je koji se nameće posle večerašnjeg sastanka u Predsedništvu Srbije.

Državni vrh Srbije može da računa na podršku Srba sa severa Kosova - zaključak je koji se nameće posle večerašnjeg sastanka u Predsedništvu Srbije. Predsednici četiri opštine sa severa Kosova dobili su garancije da će Vlada prekinuti primenu sporazuma ukoliko kosovske vlasti budu pravile probleme na terenu.

Odbornici četiri opštine sa severa Kosova odlučiće sutra o tome hoće li deblokirati Jarinje – izjavio je večeras, posle sastanka sa državnim vrhom Srbije predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić. Uz opasku da je optimista pred sutrašnju odluku, Pantić je rekao da je za njega dovoljna garancija Vlade Srbije i da očekuje da će taj stav prihvatiti i odbornici:

Reći ćemo im da smo mi saglasni sa onim što smo čuli i od predsednika Republike i od predsednika Vlade. Saglasni smo sa pozivom koji nam je upućen da u idućim pregovorima damo i mi naš doprinos, kako bi rešenje za status Kosova bilo što povoljnije i povoljno ne samo za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, već i za državu Srbiju.“

Država Srbija, kroz odluku Vlade je te garancije dala u smislu da ukoliko bude drugačijeg ponašanja na samom terenu – da ćemo mi suspendovati dalju primenu ovog sporazuma. Znači nikakvih razloga daljih za blokadu nema“, poručio je Dačić.

Kako je posle sastanka sa predsednicima četiri opštine sa severa Kosova rekao premijer Srbije Ivica Dačić danas se ceo dan vrši pritisak zemalja članica EU i zemalja-prijatelja Srbije da Beograd prihvati i primenjuje dogovorene sporazume.

Dačić je ocenio da bi do sredine decembra prelazi trebalo da budu otvoreni i dodao da će, ako se to ne desi, Srbija čekati godinu, dve, tri da otpočnu pregovori sa EU, kojima nikada nije bila bliža nego sada:

„Biće otvorena četiri prelaza do kraja godine. Ti prelazi će biti statusno neutralni i ovaj čitav sporazum mi tumačimu kao statusno neutralni. Mi to ne tumačimo niti prihvatamo kao bilo kakve granične prelaze i graničnu liniju, već isključivo kao privremene objekte koji imaju status administrativnih prelaza. Mi smo se, na moje insistiranje, Ketrin Ešton i Hašim Tači su se saglasili da se na ovim prelazima na severu Kosova, na Jarinju i Brnjaku ne naplaćuje carina“.

A šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da je Srbija proteklih godina napravila izuzetan napredak u evrointegracijama i izrazio nadu da sledi nova faza u njenom napretku ka članstvu u EU. Na konferenciji o reformi u sektoru bezbednosti Dežer je u tom kontekstu istakao važnost dijaloga između Beograda i Prištine:

„Takodje, u isto vreme imamo dijalog izmedju Beograda i Prištine. To je takodje nešto oko čega EU želi da se angažuje u cilju stabilnosti i bezbednosti u regionu i da ne dozvoli konflikte. Konflikti mogu prouzrokovati tenzije i mogu degenerisati posvećenost i pažnju. Veoma sam zadovoljan trećim sastankom gospodina Tačija i gospodina Dačića sa lejdi Ešton u Briselu.“

A noćas, po povratku Ivice Dačića iz Brisela sa razgovora sa Hašimom Tačijem, održan je sastanak državnog vrha na kome je, po rečima premijera Srbije, ispoljena puna saglasnost svih učesnika i potvrđena jedinstvena državna politika po pitanju Kosova i Metohije. Uz predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića sastanku su prisustvovali i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović i šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.
XS
SM
MD
LG