Linkovi

Dačić: SAD, Britanija, Francuska - "ne mogu da kažem da su nam to prijatelji"


Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić

Istovremeno sa vešću da američki Kongres traži od Pentagona da izvrši detaljnu analizu bezbednosnih odnosa Rusije sa zemljama Zapadnog Balkana, oglasio se šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavom da za SAD, Britaniju i Francusku ne može da kaže da su prijateljske prema Srbiji.

"Mogu da ih poštujem kao partnere, ali daleko od toga da su prijatelji", rekao je Dačić u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiziji nakon zahteva Kongresa da Pentagon napravi analizu ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu.

"Amerika će da analizira našu vojnu saradnju sa Rusijom, ako nešto imaju da nam kažu, neka dođu Donald Tramp ili Reks Tilerson pa neka kažu..."' dodao je Dačić i nastavio:

"Ako nešto imaju da nam kažu, neka dođu Donald Tramp ili Reks Tilerson pa neka kažu, neću da slušam da mi to govori Brajan Hojt Ji, on može kod mog pomoćnika, zamenika...", rekao je Dačić.

S druge strane, dodao je, "Rusi jesu naši prijatelji, naša braća".

Cilj naručene analize od Pentagona je da SAD dobiju uvid u to koliko bezbednosna saradnja između svake od zemalja Zapadnog Balkana i Ruske Federacije utiče na bezbednosne interese SAD, NATO, zemlje Zapadnog Balkana, i svaku članicu Severnoatlatnskog saveza, koja se graniči sa zemljom Zapadnog Balkana, navodi se u Kongresnom dokumentu.

Kongres takođe traži i uvid u bezbednosnu saradnju svake zemlje Zapadnog Balkana sa SAD.

U Zapadnim zemljama, uključujući SAD, raste zabrinutost zbog povećanog ruskog uticaja na Balkanu i u centralnoj Evropi.

U aprilu, posle posete zemalja zapadnog Balkana, republikanski senator Džon Mekejn je izrazio žaljenje zbog američkog odsustva, odnosno vakuuma koji Rusija želi da popuni. Mekejn, inače predsedavajući senatskog odbora za oružane snage, još je tada pozvao na učestalije posete američkih visokih zvaničnika regionu.

Početkom avgusta, potpredsednik SAD, Majk Pens sastao se sa visokim predstavnicima zemalja članica i posmatrača Jadranske povelje, čiji je predsedavajući tokom 2017. bila Makedonija.

U novembru, uticajni Atlantski savet založio se za stalno američko vojno prisustvo na Balkanu u cilju stabilizacije jugoistočne Evrope zbog, kako smatra, povećanih nastojanja Rusije da vrši politički uticaj u regionu.

XS
SM
MD
LG