Linkovi

Dačić: Cilj nove vlade - modernizacija zemlje


Premijer Srbije Ivica Dačić u ekspozeu izneo da će se rekonstruisana vlada između ostalog baviti zaustavljanjem ekonomskog sunovrata i iznalaženjem pravednog rešenja za Kosovo.

Najveća rekonstrukcija Vlade u parlamentarnoj istoriji Srbije započela je danas posle podne ekspozeom premijera Ivice Dačića o ciljevima i namerama buduće Vlade. U parlamentu je vođena oštra polemika premijera sa poslanicima opozicije.

Ciljevi rekonstruisane Vlade biće modernizacija zemlje, borba za pravedno rešenje kosovskog pitanja, zaustavljanje ekonomskog sunovrata i borba za svako novo radno mesto – poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić u ekspozeu pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Premijer je najviše pažnje posvetio ekonomskim pitanjima i istakao da su srpske javne finansije i privredni sistem u veoma teškom i alarmantnom stanju i da je zato neophodno da u ovoj oblasti dođe do promena u načinu na koji se vodi ekonomska politika, što je, po rečima Dačića podrazumevalo i promene u strukturi Vlade prilikom rekonstrukcije.

"Osnovni cilj rekonstrukcije Vlade su upravo novi zadaci koje smo pred Vladu postavili – da ubrzamo Srbiju, da je promenim, a ne da Srbija stalno bude talac međustranačkih sukoba i podele vlasti. Zato se među 11 novih članova Vlade nalazi više od polovine nestranačkih ličnosti", poručio je Dačić.

On je, govoreći o evropskom putu Srbije i pregovorima sa Kosovom istakao da je Vlada u prethodnih godinu dana u izuzetno teškim međunarodnim okolnostima uspela da napravi najkrupnije korake unapred:

"Sada za ovu Vladu, sa svakog građanina Srbije predstoji onaj teži i važniji deo. Evropa je pred vratima, ali još nije u Srbiji. Pregovori koji nam predstoje način su da ona uđe u Srbiju. Mi sami, naš rad, naša posvećenost i naš napredak način su da ona tu i ostane. Onoliko koliko mi budemo u stanju da budemo Evropa, toliko će i Evropa biti ovde", rekao je premijer Srbije.

Dačić je najavio i da će Srbija nastaviti energičnu borbu protiv kriminala i korupcije, a govoreći o ekonomskoj situaciji u Srbiji on je istakao da je dilema – razvoj ili štednja lažno pitanje, jer je neophodno i jedno i drugo. Rešenje je smanjivanju neracionalne potrošnje, smanjivanju birokratije i eliminisanju nepotrebnih troškova države, a s druge strane u povećanju investicione potrošnje.

Nakon ekspozea, usledila je debata premijera sa poslanicima opozicije, koji su osim prigovora na koji se vodi ova sednica parlamenta ocenili da dosadašnja Vlada ima najlošije rezultate u poslednjih 10 godina – o čemu najbolje govori činjenica da se Vlada menja u ovoj meri posle samo godinu dana.

Opozicija je zamerila i da premijer nije predstavio nove ministre – s obzirom da su to ljudi koji treba da izvuku Srbiju iz velike krize u kojoj se nalazi.
XS
SM
MD
LG