Linkovi

Dačić posle sastanka sa Tilersonom: Vreme da Srbija i SAD "resetuju" odnose


Dačić posle sastanka sa Tilersonom: Vreme da Srbija i SAD resetuju odnose
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom ispred Stejt departmenta

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, što je njegov prvi susret sa najvišim zvaničnikom Stejt departmenta. Posle sastanka, Dačić je za Glas Amerike ponovio da je nova američka administracija spremna da sasluša argumente Srbije i rekao da je vreme za "resetovanje" odnosa Srbije i SAD.

Sastanak sa Tilersonom u Stejt departmentu, koji je trajao oko 30 minuta, Dačić je ocenio kao izuzetno dobar, posvećen budućnosti i bilateralnim odnosima dve zemlje.

"Ovo je bio sastanak koji je najpre usmeren ka tome da neko sasluša sve naše argumente I sve naše razloge zbog kojih mi ponekad imamo malo oštrije stavove u regionu. Imajući u vidu da je ovo bio prvi takav sastanak, mogu samo da ocenim da je ovaj sastanak bio veoma dobar I da daje veliku nadu da ćemo imati uspešnu saradnju u narednom periodu", ocenio je minsitar spoljnih poslova Srbije.

Ivica Dačić ističe i da su susreti sa novom američkom administracijom prilika da Srbija i SAD, kako se izrazio, "resetuju" odnose.

"Ja sam inače upisao u knjigu gostiju da ovaj sastanak posvećujem I da bi trebalo da bude u znaku stogodišnjice savezništa SAD I Srbije u Prvom svetskom ratu. Važan datum ove godine je 28. jul, tada je sto godina od srpskog dana u SAD kada je Vudro Vilson naredio da se istakne srpska zastava na Beloj kući u znak priznanja Srbiji za sve žrtve tokom Prvog svetskog rata. Ali od tada je prošlo sto godina. Zato želimo da resetujemo naše odnose, da tražimo zajedničke interese, da tražimo način kako da SAD pomognu Srbiji da se ostvari naš ključni cilj – mir I stabilnost u regionu I rešavanje otvorenih pitanja, u ovom slučaju mislim na pokušaj trajnog rešenja problema Kosova I Metohije. U tom smislu mislim da su veoma pažljivo saslušali sve naše argumente I čini mi se da I ovaj satanak potvrđuje da nova američka adminsitracija ima barem spremnosti, da ne kažem više razumevanja za ono što Srbija govori u odnosu na prethodne adminsitracije, naročito one administracije koje su bile uvučene u ratni konflikt na prostoru bivše Jugoslavije".

Američkom državnom sekretaru Tilersonu Dačić je preneo i poruku da je vreme da predsednik SAD poseti Srbiju.

"Poslednji američki predsednik koji je bio u Srbiji, odnosno Jugoslaviji, bio je Džimi Karter. U tom smislu treba raditi na resetovanju naših odnosa, mislim da je ovo bio izvanredni pripremni sastanak I ja sam istakao I u ime predsednika Vučića našu spremnost da odgovorimo u svakom momentu na predloge američke strane vezano za pitanja bezbednosti I stabilnosti u regionu."

Saopštenje iz Stejt departmenta o susretu Dačić-Tilerson još nije objavljeno.

XS
SM
MD
LG