Linkovi

Dačić ne očekuje probleme u primeni sporazuma


Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači, posle postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, 19. aprila ove godine
Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači, posle postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, 19. aprila ove godine

Pred put u Brisel premijer Srbije izjavio da ne zna kada će se sledeći put sastati sa predstavnicima kosovskih Srba...

Ako je verovati izjavama srpskih i evropskih zvaničnika, sve je spremno za početak primene sporazuma iz Brisela. O tome su danas govorili premijer Srbije Ivica Dačić i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Premijer Srbije Ivica Dačić stigao je danas u Brisel, gde će se sutra obratiti Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Pred put Dačić je u obraćanju novinarima u Palati Srbija izjavio da ne zna kada će se sledeći put sastati sa predstavnicima kosovskih Srba, koji odbijaju da učestvuju u sprovođenju sporazuma s Prištinom.

Ipak, prema Dačićevoj oceni, ne bi trebalo očekivati probleme u primeni sporazuma iz Brisela:

"Ja ne očekujem veće poteškoće u implementaciji do 27. i 28. juna. I mi u Vladi Srbije delimo uverenje da apsolutno nema nikakvih razloga da Srbija ne dobije datum i da bi to bila potpuno nepravedna odluka ukoliko bi bila suprotna. Srbija je zaslužila datum".

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je danas poručio da je Brisel ohrabren time što su se dve strane sporazumele o primeni briselskog spora-zuma. To je važan korak i bio je očekivan, dodao je Dežer:

"Veliko je ohrabrenje videti da se Beograd i Priština slažu oko modaliteta primene sporazuma i sada treba preći na praktičnu primenu sporazuma. Nećemo da čekamo i već radimo na tome. Sada je potrebno da se formira više operativnih timova koji će se baviti sporazumom u predstojećim mesecima".

A Aleksandar Vulin je danas najavio da ostaje direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i da će na toj funkciji sprovoditi politiku Vlade, vodeći računa o onome što misle Srbi s Kosova. Na konferenciji za novinare Vulin je rekao da je njegov lični stav prema briselskom sporazumu ostao isti, ali da će ponovo obavljati funkciju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju na zahtev Srba s Kosova, kao i na zahtev potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.
XS
SM
MD
LG