Linkovi

Dačić: Moramo da utvrdimo punu istinu


Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, na konferenciji za novinare u Beogradu
Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, na konferenciji za novinare u Beogradu

Potrebno je utvrditi punu istinu o tome kako su i zašto u Libiji poginuli službenici Ambasade Srbije u Tripoliju Slađana Stanković i Jovica Stepić, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije otvorena knjiga žalosti povod pogibije dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića, a među prvima u knjigu se upisao američki ambasador Kajl Skot.

Potrebno je utvrditi punu istinu o tome kako su i zašto u Libiji poginuli službenici Ambasade Srbije u Tripoliju Slađana Stanković i Jovica Stepić, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da se još ne zna se kada će tela dvoje poginulih stići u Srbiju.

Dačić je u izjavi medijima najavio da će ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica, kao i svi službenici naše ambasade biće saslušani da bi se utvrdila puna istina i odgovornost o otmici službenika ambasade Srbije u Libiji:

"Mi ćemo, naravno, izvršiti obdukciju ovde, kada tela budu stigla. Ali to već nije deo koji radi Ministarstvo spoljnih poslova, to je deo koji će raditi drugi državni organi. Oni će sigurno sprovesti celu proceduru. Ja sam napisao u knjizi žalosti da mi ovim ljudima dugujemo nezaborav, ali im dugujemo i punu istinu o tome šta se dogodilo, i zašto se dogodilo."

A pogibija dvoje srpskih državljana u Libiji sigurno će biti tema sledećeg odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, smatra poslanica SNS Aleksandra Tomić, dok, sa druge strane, opozicija traži utvrđivanje okolnosti pod kojima su diplomate stradale i zašto nije ranije zatvorena ambasada u Tripoliju:

"Mislim da Skupština ima pravo da sazna sve okolnosti pod kojima je došlo do toga. Dakle, kakav je bio odnos između Ministarstva spoljnih poslova i ljudi koji su tragično izgubili život u Libiji. Kao i da građani znaju na koji način funkcionišu naša diplomatska predstavništva u inostranstvu", izjavila je Nataša Vučković iz Demokratske stranke.

Reakcije na ovaj događaj stižu i iz Moskve – portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da se pogibija dvoje službenika srpske ambasade u Libiji dešava se na pozadini pokušaja Zapada Srbiju uvuče u NATO, dok je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin danas rekao da ubistvo srpskih diplomata u američkom bombardovanju zahteva temeljnu istragu i izvinjenje Bele kuće, kažnjavanje krivaca i odštetu porodicama.

Čepurin je ocenio da su izjave predsednika i premijera Srbije o privrženosti politici neutralnosti iskrene i da je će Rusija, kao i do sada dosledno podržavati takvu politiku Beograda.

XS
SM
MD
LG