Linkovi

Dačić: Ustupci na obe strane


Srbija može da razgovara i o stolici Kosova u UN, ali u tom slučaju i Priština mora nešto da da, poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić

Demokratska stranka Srbije zatražila je danas da premijer Srbije Ivica Dačić podnese ostavku zbog izjave da je spreman da razgovora o prijemu Kosova u UN. Srbija može da razgovara i o stolici Kosova u UN, ali u tom slučaju i Priština mora nešto da da, poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić i dodao da kompromis mora da zadovolji obe strane.

Po njegovim rečima Srbija je za sveobuhvatni dogovor i za kompromisno rešenje, ali da onda, kaže Dačić, obe strane moraju da budu spremne na ustupke, a ne da samo Srbija daje sve:

“Oni nas mogu da pritiskaju preko EU. A mi njima ne damo u UN. I šta onda? Teraćemo se još narednih 30 godina. To nije interes. Ja to stalno govorim, na svim sastancima sam o tome govorio. Mi smo spremni za sveobuhvatni dogovor.”

Povodom stava kosovskog premijera Hašima Tačija da se u Briselu neće razgovarati o Rezoluciji Skupštine Srbije o Kosovu, Dačić je istakao da kosovski premijer ne može da upravlja onim što će izneti Beograd na sastanku 17. januara. Premijer Srbije je naglasio da je i sama evropska komesarka Ketrin Ešton rekla da će početi razgovori o paralelizmu institucija i posebnosti Srba i da je njen plan da pitanja do leta budu tema razgovora:

Ako želimo da razrešimo paralelizam institucija – šta mi predlažemo? I onda dolazimo do toga da je sve ono što smo mi razgovorali ovde, i o rezoluciji, i o platformi naše viđenje i naš pogled na to kako razrešiti taj problem. I, shodno tome, te teme se ne mogu izbeći. Može neko da kaže da to prihvata ili ne, ali o tim temama se sigurno mora razgovarati.”

Dačić je najavio da će oficir za vezu s Prištinom biti imenovan do kraja nedelje, odnosno do sastanka sa Hašimom Tačijem u Briselu. Kako je rekao, razmišljalo se o više imena, ali, po oceni Dačića to nije baš primamljivo mesto, s obzirom da nema ni diplomatski status ni imunitet.

Kako je objasnio Dačić svaka strana će imenovati po jednog oficira za vezu, pri čemu će srpski oficir sedeti u misiji EU u Prištini, kosovski u misiji EU u Beogradu, a njihova uloga će biti da prate i pomažu realizaciju postignutih sporazuma i da doprinesu boljoj komunikaciji.
XS
SM
MD
LG