Linkovi

Dačić: Teška situacija oko pregovora


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Srbije Ivica Dačić na svečanosti povodom Dana Narodne biblioteke Srbije.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Srbije Ivica Dačić na svečanosti povodom Dana Narodne biblioteke Srbije.

Državni vrh Srbije sastaće se sutra u Beogradu kako bi razgovarao o nastavku dijaloga s Prištinom u ponedeljak u Briselu.

“Ne pitajte me šta ću da radim tamo u Briselu. Veoma je teško i ne znam” - ovo je danas novinarima izjavio premijer Srbije Ivica Dačić, koji početkom iduće nedelje nastavlja pregovore u Briselu.

Državni vrh Srbije sastaće se sutra u Beogradu kako bi razgovarao o nastavku dijaloga s Prištinom u ponedeljak u Briselu, a kako je danas izjavio premijer Srbije Ivica Dačić situacija oko pregovora nije nimalo naivna, već vrlo teška i ne zna se u kom smeru se dalje uopšte ti razgovori mogu voditi, kaže premijer.

Posle obeležavanja Dana Narodne biblioteke Srbije, Dačić je objasnio da je Srbija bila sve vreme konstruktivna i korektna, ali je, po njegovim rečima problem u tome što prištinske vlasti ne prihvataju da Zajednica srpskih opština ima bilo kakva izvršna ovlašćenja:

“Sada kada smo došli do trenutka kada je važno naći mehanizam za rešavanje problema paralelizma institucija, mi imamo objektivan problem koji se sastoji u tome da prištinska vlast ne prihvata da se zajednici srpskih opština daju bilo kakva izvršna ovlašćenja. Ako neko računa da ćemo mi zbog datuma da sada popustimo i da prihvatimo nešto što nije u našem nacionalnom i državnom interesu – onda mislim da je to takođe pogrešan pristup.”

Premijer Srbije je istakao da se Brisel ponaša za sada neutralno, da ne nameće stavove ni jednoj strani, ali želi da se reše probleme. Istovremeno, Dačić je rekao i da mu se ne dozvoljava da više priča o podeli ili razgraničenju Kosova, iako, kako kaže, i dalje smatra da je to najbolje i jedino moguće rešenje, odnosno jedino koje je prihvatljivo i za Srbe i za Albance:

Oni stalno govore – mi nećemo na Kosovu Republiku Srpsku. Pa ko spominje Republiku Srpsku? Te nadležnosti koje smo mi predvideli za zajednicu srpskih opština su mnogo niže. Ali zašto ne bi postojao neki drugi primer regionalne vlasti koji postoji svuda u svetu.”

A predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u današnjem razgovoru sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem, izrazio spremnost da predstavnici Srbije pred nastavak razgovora u Briselu, dodatno razjasne sva pitanja koja su nejasna međunarodnoj zajednici, a tiču se skupštinske Rezolucije o dija-logu o Kosovu.

Podrška SAD bi pomogla da se što pre dođe do rešenja problema Kosova koje će biti prihvatljivo za obe strane, rekao je Nikolić, a ambasador Kirbi je potvrdio da je stav američke administracije da do rešenja pitanja Kosova treba da dođe na način koji će zadovoljiti i srpsku i albansku stranu, i da je to bitno za ceo region, ističe se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.
XS
SM
MD
LG