Linkovi

Dačić: Ne odustajemo od zahteva o opštinama


Premijer Dačić na redovnoj sednici Vlade Srbije u Beogradu 7. marta 2013.
Premijer Dačić na redovnoj sednici Vlade Srbije u Beogradu 7. marta 2013.

Premijer Dačić ponovio je da Srbija u pregovorima neće odustati od zahteva za većim nadležnostima zajednice srpskih opština, čak i po cenu da ne dobije datum za početak pregovora sa EU.

Evropska komesarka Ketrin Ešton posetiće Prištinu 20. marta, ali će pre toga - već u ponedeljak srpski državni vrh razgovarati u Briselu sa evropskim zvaničnicima. A premijer Srbije Ivica Dačić danas je ponovio da Srbija u pregovorima neće odustati od zahteva za većim nadležnostima zajednice srpskih opština.

Državni vrh – predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić trebalo bi da u ponedeljak, 11. marta, otputuju u Brisel, gde će se sastati sa nekim zvaničnicima EU. Jedna od sagovornica srpske trojke biće i evropska komesarka Ketrin Ešton, koja istoga dana predsedava Ministarskim savetom spoljnih poslova.

A u Beogradu je danas premijer Ivica Dačić izjavio da Beograd insistira na izvršnim nadležnostima zajednice srpskih opština na Kosovu, čak i po cenu da Srbija ne dobije datum za početak pregovora sa EU. Srbija ne vodi dijalog sa Prištinom zbog datuma, već zbog neophodnosti postizanja pravednog i trajnog rešenja, istakao je Dačić:

“Ako neko misli da ćemo mi, da bi dobili datum uraditi nešto što nije u našem nacionalnom i državnom interesu i da je sad baš taj momenat kad treba da nas pritisnu – mislim da greši. Ovim se želi ubiti dijalog. Ne mogu se problemi koji su tu vekovima rešiti za nekoliko dana, a naročiti ne jednim predlogom koji ne može da zaživi na terenu. Na kraju krajeva, ja mogu da se dogovorim šta god hoću – ako to ne može da se realizuje na terenu – to su prazne priče.”

Dačić je podsetio da je do sada postignuta saglasnost samo o fomiranju zajednice srpskih opština i o tome da ona treba da ima skupštinu, predsednika i potpredsednika, kao i da se za Kosovo odbijaju predlozi rešenja izvršnih ovlašćenja kakva imaju razni regioni širom Evrope i sveta.

Danas je zasedao i skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju, koji je zatražio da premijer u roku od 14 dana obavesti to skupštinsko telo o toku pregovora Prištine i Beograda. Sa druge strane, DSS je izrazila strah da će srpska strana zarad dobijanja datuma za pregovore sa EU popustiti i u onome što je sama predložila:

“Kada bi se i ostvario ovaj plan koji naša Vlada predlaže, on bi značio samo autonomiju Srba na Kosovu – kako kažu i predsednik i premijer države, ali svakako na nezavisnom Kosovu. Onda nije jasno na šta bi ličio onaj glavni stav da mi Kosovo nećemo priznati.”

Za kraj – još jednom o premijeru Ivici Dačiću, koji u autorskom tekstu u najnovijem broju NIN-a piše da da su Srbi obmanjivani da je Kosovo srpsko, da se posednjih 10 godina o tome lagalo i da je to čak ozvaničeno i Ustavom.

U tekstu povodom desetogodišnjice ubistva premijera Zorana Đinđića, Dačić kaže da ni predsednik Srbije, ni premijer, ni ministri, ni policija, ni vojska ne mogu na Kosovo. Toliko je ono naše i toliko na njemu važi naš Ustav i naši zakoni, kaže Dačić.
XS
SM
MD
LG