Linkovi

Poslovni forum na Kopaoniku


Ministar finansija i privrede Mladjan Dinkic, predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović i premijer Srbije Ivica Dačić ocekuju pocetak Kopaonik biznis foruma.

Srpski ministar privrede i finansija najavio da se u 2013-toj očekuje izvoz za 25 odsto veći od prošlogodišnjeg.

Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se danas na Kopaoniku sa šefom UNMIK-a Faedom Zarifom, ali je prevashodni razlog Dačićevog boravka na najpopularnijoj srpskoj planini učešće u radu biznis foruma.

Ova godina će svakako biti bolja od prethodne, poručio je danas na biznis forumu na Kopaoniku srpski ministar privrede i finansija i najavio da se u 2013-toj očekuje izvoz za 25 odsto veći od prošlogodišnjeg. Istakavši da će oporavak poljoprivrede i izvoz u autoindustriji biti osnovni generatori ekonomskog rasta Srbije, Mlađan Dinkić je najavio da će on i premijer Dačić početkom aprila posetiti Moskvu gde će razgovarati o mogućnosti bescarinskog izvoza automobila iz Srbije na rusko tržište:

“Mi očekujemo da se ostvari prognoza o privrednom rastu dva procenta BDP-a, prošle godine smo imali pad, ali smo svesni da to nije dovoljno. Za ovu godinu koja je inače teška i za mnogo razvijenije evropske zemlje, mislim da je to jedan solidan rezultat.”

Dinkić je istakao i da je Vlada spremna da obezbedi podsticaje za četiri industrijska sektora - autoindustriju, IT sektor, agrar i odbrambenu industriju.
A premijer Srbije Ivica Dačić je pozvao zemlje EU da ulože napor i postignu minimum zajedničkih interesa sa Srbijom u rešavanju pitanja Kosova i približavanja EU, kako bi Srbija postala faktor stabilnosti na Balkanu:

“Nama je cilj da rešimo sve konflikte, a ne da ih zamrznemo. Jer ovako ćemo celu zemlju da zamrznemo na jednom veoma nepovoljnom nivou – i razvoja i uopšte kada govorite o geopolitičkoj pozicije Srbije. I sigurno da od toga zavisi i pitanje političke i ekonomske stabilnosti, a od toga zavisi i ambijent za investicije”, naveo je Dačić.

Posetu Kopaoniku premijer Srbije je iskoristio i za susret sa novinarima i to prilikom Dačić je govoreći o nedavnoj poseti srpskog državnog vrha Briselu istakao da se rešenje za Kosovo ne može postići samo u okviru zakona i Ustava Kosova, već mora biti kompromisa koji će zadovoljiti obe strane. Dačić je rekao i da je sastanak sa Ketrin Ešton bio dobar, ali da tamo nije ponuđen nikakav dokument - osim jelovnika.
XS
SM
MD
LG