Linkovi

Dačić: Ko odlučuje o rekonfiguraciji Euleksa?


Premijer Srbije Ivica Dačić najavio još jednu rundu pregovora sa prestavnicima kosovskih vlasti pre izbora 16. marta...

Naredna runda pregovora Beograda i Prištine u Briselu biće održana pre vanrednih izbora u Srbiji 16. marta, a kako je danas izjavio premijer Srbije Ivica Dačić želja Beograda prilikom spajanja srpskih i albanskih opština na severu jeste da se sačuva specifičnost severa Kosova.

Dogovor o spajanju tri albanske i četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije još nije postignut i trenutno radi se na finalnoj verziji, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić i dodao da je želja Beograda se u rešenjima za sporazum o pravosuđu sačuva specifičnost severa Kosova.

Na otvaranju izložbe u Narodnoj biblioteci Srbije, Dačić je najavio je da bi do izbora 16. marta trebalo da bude održana još jedna runda razgovora Beograda i Prištine u Briselu, a evo kako premijer Srbije vidi problem rekonfiguracije Euleksa:

“Mene zanima u rekonfiguraciji Euleksa – kako se sada povlače pravosudni elementi, a ostaje policija. Šta sad, samo treba da hapse? Da li se to sprema hapšenje Srba na Kosovu? I drugo, ko će odlučiti o rekonfiguraciji Euleksa, a da se o tome uopšte ne pita Savet bezbednosti?”

Govoreći o predstojećim izborima, Dačić je rekao da očekuje najbolji rezultat socijalista od 2000. godine naovamo, dok je opozicione stranke pitao da li ih je sramota što SPS i SNS sada ostvaruju ciljeve 5. oktobra.

A u današnjem intervjuu agenciji Fonet, potpredsednik SPO-a Žika Gojković je izjavio da očekuje ubedljivu pobedu koalicije oko SNS-a i formiranje Vlade sa Aleksandrom Vučićem na njenom čelu. Gojković je rekao da SPO neće biti privezak novoj vlasti, da se nije razgovoralo o učešću SPO-a u budućoj Vladi, ali i da veruje da lider SPO-a Vuk Drašković može biti koristan kada se radi o ubrzanju i brisanju prepreka na evropskom putu Srbije:

“Naša poruka će biti da se podrži prvi put jedna desničarska vlada, koja će, čini se, biti formirana posle ovih izbora, da se podrže sve one dobre reforme koje su mnogi obećavali, a do sada ih nisu učinili. I da će se SPO, kao što je to bio slučaj do sada, u skladu sa svojim mogućnostima, truditi da se izbori za ono što nije mogao kroz saradnju sa DS i DSS”.

A na večerašnjem mitingu u niškoj hali Čair, kojim je počela kampanja “naprednjaka” za parlamentarne izbore, lider SNS-a Aleksandar Vučić je uz poruku da neće biti lako zatražio mandat od građana da se bori za narod i reševa probleme. Tok prilikom Vučić je rekao da treba krenuti svom snagom u reforme, u borbu protiv kriminala i korupcije i borbu za normalnu i pristojnu Srbiju.
XS
SM
MD
LG