Linkovi

Kacin: Dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova


Premijer Srbije Ivica Dačić sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom.
Premijer Srbije Ivica Dačić sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom.

Srpski premijer Ivica Dačić je povodom posete evropskog zvaničnika Jelka Kacina izjavio da je "alergičan na to da neko dolazi u Beograd i deli lekcije".

Srpski premijer Ivica Dačić ocenio je danas da je poseta evropskog zvaničnika Jelka Kacina Srbiji najmanje politička, kao i da je alergičan na to da neko dolazi u Beograd i da deli lekcije.

Posle svih razgovora koje je tokom prethodnih dana obavio sa najvišim zvaničnicima u Beogradu, evropski izvestilac za Srbiju Jelko Kacin je pozdravio najave novih vlasti da su spremne za nastavak dijaloga sa Prištinom na svim nivoima, uključujući i najviši nivo.

Posle razgovora sa predstavnicima parlamentarnog Odbora za evropske integracije, Kacin je poručio i da je dogovor o tome kako će se predstavljati Kosovo na regionalnim skupovima postignut:

“Ja bih prepustio vremenu da vidite predstavnike Srbije na tim medjunarodnim skupovima i da sami ustanovite da samoizolacija Srbije nikome ne koristi i da Srbija mora uzeti reč i odgovornost”.

I lider LDP-a Čedomir Jovanović je pozdravio najavu da bi nova vlada mogla da promeni stav o učešću na regionalnim skupovima na kojima učestvuje i Kosovo. Kako je posle razgovora sa evropskim zvaničnikom rekao Jovanović Srbija treba da prestane da kažnjava samu sebe, kao i da je država već dovoljno izgubila zbog odluke da ignoriše život i realnost:

“Apsolutno mislim da je svaka promena te fatalističke i neodgovorne politike koju je Srbija vodila prema Kosovu dobra i mi smo tako nešto godinama unazad govorili i predlagali. Treba da razgovoramo, treba da učestvujemo na svim skupovima, ne treba da se povlačimo i insistiramo na formalizmu kojim prikrivamo sve svoje slabosti”, ocenio je Jovanović.

A premijer Ivica Dačić je danas poručio da pitanje načina predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima ne zaslužuje tako veliku pažnju koja mu se daje jer to nije od suštinskog značaja. S obzirom da postoje različita tumačenja briselskih dogovora, Dačić je najavio da će državni organi će sagledati kakvo je tumačenje tih dogovora i tada će se tada razrešiti problem učešća na regionalnim skupovima.
XS
SM
MD
LG