Linkovi

Dačić: Dijalog više nema o čemu da se vodi


Premijer Srbije Ivica Dačić sa francuskim premijerom Džan Mark Eroom u Parizu.
Premijer Srbije Ivica Dačić sa francuskim premijerom Džan Mark Eroom u Parizu.

U toku posete Parizu, premijer Dačić je izjavio da dijalog nema o čemu da se vodi je Priština neće da pomeri svoje stavove.

Premijer Srbije Ivica Dačić posetio je danas Pariz, gde je u razgovoru sa kolegom, premijerom Francuske Žan Markom Eroom poručio da dijalog sa Prištinom nema više o čemu da se vodi, jer druga strana ne odustaje od svojih stavova.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas tokom susreta sa francuskim premijerom Žan Markom Eroom u Parizu da Srbija nema nijednog iskrenog prijatelja na Zapadu koji bi imao više razumevanja za njene stavove o najvažnijim pitanjima koja muče region.

Srbija se nalazi u živom pesku i svake godine tone sve dublje i dublje, ocenio je Dačić i dodao da dijalog nema više o čemu da se vodi, jer Priština neće da pomeri svoje stavove:

Srbija praktično nije ni učestvovala u pregovorima. Učestvovala je jedino u načinu kako da ukine svoje institucije i da Srbe sa severa ubaci u kosovski sistem. Govorilo se da će oni nama ponuditi široku autonomiju za Srbe unutar Kosova, a od toga nema ništa. Sada imamo rok do utorka da se izjasnimo o tom predlogu.”

Po rečima Dačića francuski premijer Ero je rekao da će se Francuska založiti da Srbija što pre dobije datum za početak pregovora sa EU, da apsolutno podržava Srbiju, da stoji iza sporazuma o strateškom partnerstvu i da je veoma zainteresovana da se to pretoči u realnu politiku.

A ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi je poručio tokom današnje posete Bujanovcu da je optimista i da veruje da će sporazum između Prištine i Beograda biti potpisan:

“Čvrsto verujem da Srbija mora da prigrabi ovu priliku za dobijanje datuma za početak pregovora, jer, posmatrano na duži rok, to će biti dobro za građane da budu deo onoga čemu zaista pripadaju, a to je Evropa, to jest Evropska unija.”

Sa druge strane predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas je danas pozvao državno rukovodstvo da pred građane izađu sa rešenjima i jasnim stavovima. Umesto toga, po rečima Đilasa, premijer ćuti, potpredsednik Vlade se žali, a predsednik Srbije se krije iza telefonskih razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom:

“Demokratska stranka danas od svih koji vode zemlju najodlučnije zahteva da pokažu odgovornost, da građanima kažu istinu i da ne peru ruke od pregovora koji su Srbiju doveli u nepovoljnu poziciju.”

A u Beogradu, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je poručio da Unija želi želi da Beograd i Priština postignu sveobuhvatni sporazum, jer je to važno za celi region. Po njegovoj oceni dijalog Beograda i Prištine veoma važan proces u kome je do sada postignuto najmanje sedam sporazuma.
XS
SM
MD
LG