Linkovi

Dačić: Očekujem pozitivnu odluku u junu


Dačić: Vlada Srbije će učiniti sve da sprovede sporazum iz Brisela.

Premijer Srbije Ivica Dačić pred poslanicima Evropskog parlamenta danas je u Briselu poručio da će srpska Vlada učiniti sve kako bi sproveo sporazum iz Brisela.

Premijer Srbije Ivica Dačić pred poslanicima Evropskog parlamenta danas je u Briselu poručio da će srpska Vlada učiniti sve kako bi sproveo sporazum iz Brisela. A nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm ponovio je da je za dobijanje zelenog svetla Bundestaga neophodna primena sporazuma sa Prištinom.

Srbija je u proteklim mesecima preduzela strategijske korake za svoju evropsku budućnost i uz velike napore i politički rizik je učinila bitne korake za rešavanje položaja Srba na Kosovu, izjavio je danas pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta premijer Srbije Ivica Dačić.

Obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu Dačić je rekao da će Vlada Srbije učiniti sve da se sporazum s Prištinom sprovede, čime će se, po njegovim rečima, omogućiti da Evropski savet u junu odobri datum početka pregovora sa Srbijom:

“Očekujem da će većina zemalja imato veoma pozitivan odnos prema ovom pitanju i da će Srbija dobiti pozitivnu odluku 27. i 28. juna.”

Evropski poslanici u Briselu su se interesovali o odnosima Srbije i Rusije, kao i o uticaju Turske na Balkanu. Na kraju, premijer Srbije je pozdravljen aplauzom, a poslanici u Spoljnopolitičkom odobru Evropskog parlamenta dali su punu podršku politici Vlade Srbije u normalizaciji odnosa sa Prištinom:

“Istorijska promena Srbije i njeno približavanje EU je veoma težak i gigantski zadatak. Ali, vi ste nam pokazali da ste odlučili da to uradite i vi već idete tim putem. Stoga, imate našu punu podršku.”

A nemački ambasador u Srbiji izjavio je danas u Beogradu da nemačka Vlada ne može dati saglasnost da se Srbiji odobri datum početka pristupnih pregovora dok za to ne dobije zeleno svetlo Bundestaga, koji će, po rečima Hajnca Vilhelma, savetovanje o tome početi tokom narednih nedelja.

Tom prilikom, Vilhelm je podsetio i da je nemački šef diplomatije Gido Vestervele tokom nedavne posete Srbiji jasno poručio da je uslov Nemačke prihvatanje plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine:

“Međutim, rekao je takođe da je bitno da se preduzmu vrlo konkretne mere u pravcu toga. Znači, od sprovođenja toga što je dogovoreno će isto zavisiti stav. Bitno je da i Priština i Beograd se drže toga što su potpisali, da se drže tog plana i da rade na realizaciji. I to u vremenskom okviru koji je dat i koji je dogovoren.”

Direktor vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević je rekao da veruje da će Srbija 28. juna dobiti datum za početak pregovora i da će nakon toga sve biti u rukama Evropske komisije, koja daje agendu i tempo ulaska u pristupni proces.
XS
SM
MD
LG