Linkovi

Dačić: Daleko od dogovora sa Prištinom


Premijer Srbije Ivica Dacic izjavio je danas da je Srbija daleko od potpisivanja dogovora i sporazuma sa predstavnicima vlasti u Prištini o pitanju zajednice srpskih opština na Kosovu
Premijer Srbije Ivica Dacic izjavio je danas da je Srbija daleko od potpisivanja dogovora i sporazuma sa predstavnicima vlasti u Prištini o pitanju zajednice srpskih opština na Kosovu

Posle sinoćnog razgovora u Briselu, Dačić je danas izjavio da je srpski državni vrh jasno poručio - ili nam dajte zajednicu srpskih opština ili da ne gubimo više vreme.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija daleko od potpisivanja sporazuma sa Prištinom o zajednici srpskih opština na Kosovu. Posle sinoćnog razgovora u Briselu, Dačić danas izjavio da je srpski državni vrh jasno poručio - ili nam dajte zajednicu srpskih opština ili da ne gubimo više vreme.

Dan nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić iz Brisela poručio da je kosovski premijer Hašim Tači popustio u djalogu i da se uskoro može očekivati sporazum Beograda i Prištine, premijer Ivica Dačić je mnogo oprezniji u oceni sinoćnog razgovora srpskog državnog u Briselu.

Pred novinarima u Vladi Srbije Dačić je danas istakao da i dalje nema velikog napretka u dijalogu i da je Priština samo prihvatila da zajednica srpskih opština obuhvati sve opštine u kojima žive Srbi, a razgovoralo, po rečima Dačića i o organima te zajednice:

“Da li postoji razumevanje u EU? Mislim da postoji. Ali Priština ne prihvata da menja svoje zakonodavstvo i to je osnovni problem. Mislim da svi toga treba da budemo svesni i zato mi jesmo napravili pomak u smislu većeg razumevanja u Briselu, ali pomaka za sada u Briselu mnogo nema.”

Kad god se odvija dijalog Beograda i Prištine u Brisel dođe i visoki funkcioner američkog Stejt departmenta Filip Riker, rekao je još Dačić i dodao da je Priština popustila u odnosu na stavove od pre dva do tri sastanka, ali ne i u suštinskim pitanjima.

Nisam optimista da će taj proces biti uspešno završen jer nismo razgovarali sa prištinskom stranom, istakao je Dačić i ocenio da uprkos svemu Srbija zaslužuje da dobije datum za početak pregovora sa EU:

“Mi smatramo da smo zaslužili da dobijemo datum, odnosno zaslužili smo da budemo članica EU. I ako to EU ne bude shvatila, mislim da će napraviti ogromnu grešku. Mi smo zaslužili datum – čak i ako nema dogovora o ovom pitanju. Jer smo mi za dogovor spremni.”

Izražavajući nadu da će EU uložiti maksimum napora da se dođe do dogovora, Dačić je rekao da Srbija želi da nastavi evropski put ali da se to pitanje može rešiti jedino političkim dogovorom, uz međunarodne garancije.

Ako se razidjemo, Tači će pokušati oružjem i Srbija će reagovati. I opet smo na početku, dodao je Dačić.
XS
SM
MD
LG