Linkovi

Dačić: Srbija očekuje datum


Ivica Dačić i Žoze Manuel Barozo, Brisel, 26. jun 2013.
Ivica Dačić i Žoze Manuel Barozo, Brisel, 26. jun 2013.

Premijer Srbije izjavio je u Briselu posle susreta sa predsednikom EK Žozeom Manuelom Barozom da očekuje da u petak Srbija bezuslovno dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je prilikom susreta sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem da je otvaranje pregovora o prijemu sa Srbijom istorijska odluka - za Srbiju, ali i za Evropu:

"Želim da čestitam premijeru, njegovoj vladi i gradjanima Srbije na otvaranju vrata za novu važnu fazu puta prema Evropi. Radili su predano kako bi postigli sporazum sa
Prištinom. Ovaj sporazum otvara put za bolju budućnost gradjana Srbije i Kosova. U evropskom duhu - nismo slabiji zato što razgovaramo i pokušavamo da postignemo kompromis. Naprotiv, snažniji smo jer gradimo mostove."


Barozo je naglasio da je od presudne važnosti da Srbija nastavi sa dijalogom.
Dačić je rekao da odluka koju je predložio Savet za opšte poslove pokazuje da bi Srbija u petak mogla da dobije otvaranje pregovora i bezuslovni datum, objasnivši da kada kaže bezuslovno, ne misli da se Srbija ponaša suprotno nego do sada, jer bi u tom slučaju svako mogao da prekine pregovore, već da nema potrebe da se zakazuje neka nova sednica Saveta ili drugog tela:

"Očekujemo istorijsku odluku, koja treba da bude doneta prekosutra, to bi bio jedan Vidovdan, koji bi Srbima doneo dobru vest."

Dačić je rekao da bi to bila istorijska odluka za obe strane, Srbiju i EU i da bi Srbija u Uniji bila faktor regionalne stabilnost.

Tokom današnje posete premijera Dačića Briselu nezaobilazna adresa je bila i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton čije posredovanje je pomoglo postizanju sporazuma sa Prištinom i početku njegove imlementacije. Ešton je rekla da je vrlo zadovoljna zaključcima evropskih ministara iz Luksemburga:

"Oni su Evropskom savetu preporučili otvaranje pregovora o prijemu sa Srbijom i konkretan datum za to - najkasnije, januara naredne godine. Kada se u petak sastane Evropski savet, doneće odluku baziranu na ovim preporukama. I ja ću biti tamo da kažem da je Srbija učinila što se od nje tražilo, i sada EU treba da učini
isto."


Čekajući petak i odluku Evropskog saveta, u Briselu se veruje da će ona u svakom slučaju podržati ministarsku preporuku, imajući na umu stav Evropske komisije koja je juče najavila da će tehnički biti spremna da pregovori sa Srbijom, ako bude saglasnosti evropskih članica, započnu i ranije, već oktobra ove godine.
XS
SM
MD
LG