Linkovi

Da li terapija testosteronom pomaže pri starenju?


Kako ljudi stare, njihove kosti mogu da budu sve tanje, memorija može da popusti, a nivoi hormona opadaju i veće su šanse od dobijanja srčanih oboljenja. Američki Nacionalni instituti za zdravlje sproveli su studiju kako bi ustanovili da li terapija testosteronom kod muškaraca može da pomogne ublažavanju posledica starenja.

Kako muškarci stare, nivoi njihovog testosterona opadaju. Testosteron je glavni hormon kod muškaraca koji utiče na koštanu masu, veličinu i jačinu mišića, seksualni nagon i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Nacionalni instituti za zdravlje sproveli su studiju kako bi ustanovili da li primena testosteron gela može da pomogne starijim muškarcima da održavaju kvalitet kostiju, spreče anemiju i poboljšaju memoriju.

“Izabrali smo muškarce starije od 65 godina koji su imali niske nivoe testosterona. Tretirali smo ih testosteronom ili lažnim lekom godinu dana. Proučavali smo broj njihovih krvnih zrnaca, kvalitet kostiju, količinu naslaga u koronarnim arterijama i njihovu memoriju”, navodi Piter Snajder sa Univerziteta Pensilvanije.

Doktor Piter Snajder predvodio je studiju koja je uključivala skoro 800 muškaraca iz 12 mesta širom Sjedinjenih Država. Istraživači su ustanovili da je testosteron gel poboljšao anemiju i povećao kvalitet kostiju ali nije imao uticaj na memoriju i zapravo je povećao količinu naslaga nalik vosku, na srčanim arterijama.

Te naslage mogle bi da budu rani znak povećanog rizika od oboljenja koronarne arterije, najčešće vrste srčanog oboljenja i vodećeg uzroka smrti u Sjedinjenim Državama za muškarce i za žene.

“Sledeći korak je sprovođenje mnogo veće i dugotrajnije studije na recimo 5 hiljada muškaraca tokom pet godina kako bismo ustanovili da li testosteron povećava rizik od srčanog napada ili raka prostate ili, recimo, smanjuje rizik od preloma kostiju”, ističe Snajder.

Studija nije proveravala da li terapija testosteronom povećava rizik od dobijanja raka prostate. Rezultati su objavljeni u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG