Linkovi

Da li su mame i bebe na istoj "talasnoj dužini"?


Kada dve osobe vide stvari na isti način, za to se često kaže da funkcionišu na istoj talasnoj dužini. Taj koncept nedavno je naučno dokazan kada su istraživači na univerzitetu Kejmbridž ustanovili da se mozgovi odraslih i male dece sinhronizuju kada gledaju jedni drugima u oči, dok pevaju poznate dečje pesme.

Helen Harison peva dečju pesmicu svojoj osmomesečnoj ćerki Anji, dok je gleda pravo u oči. Njena čerka uzvraća pogled. Trenutak kasnije, Harison peva istu pesmicu ali gledajući u drugom pravcu. Majka i beba na glavi imaju specijalne kape sa senzorima koji prikupljaju njihove moždane talase i šalju ih u kompjuter na analizu. Viktorija Liong je na čelu Bejbi-link laboratorije na univerzitetu Kejmbridž.

“To je prvi dokaz da bebe imaju te neverovatne sposobnosti da se povežu sa aktivnostima mozga odraslih i mi mislimo da to ima veze sa njihovim sposobnostima da prepoznaju pogled kao znak za spremnost na komunikaciju i spremnost na povezivanje.”

Moždani talasi 36 parova beba i odraslih osoba jasno pokazuju stepen sinhronizacije između njihovih moždanih talasa u zavisnosti od njihovih kontakata očima. Iznenađujuće otkriće bilo je to da se najveća sinhronizacija dogodila kada je glava odraslih bila okrenuta na drugu stranu ali su njihove oči i dalje gledale u bebine oči.

“Kada se okrenula na stranu ali njene oči su ostale na drugoj, to je načinilo njen pogled sa mnogo većom namerom u želji da komunicira sa detetom jer namerno gleda unazad zbog nekog razloga. Mislimo da je ta povećana namera možda ono što pokreće sinhronizaciju između para”, objašnjava Viktorija Liong.

Bebina namera da komunicira bila je merena brojem i dužinom vokalizacije koju je pravila. Bebe koje su vokalizovale najduže, imale su najjaču sinhronizaciju sa odraslima što bi, kako kažu naučnici, možda učinilo učenje mnogo efektivnijim.

“To bi mogao da bude slučaj da direktan kontakt očima između deteta i roditelja stimuliše razvoj komunikativnosti i jezika.”

Naučnici kažu da dokazi pokazuju da je sinhronizacija između mozgova beba i odraslih bila još bolja kada su oboje pokazali veću nameru da komuniciraju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG