Linkovi

Da li se spremaju promene u spoljnoj politici CG?


Visoka predstvanica EU Federika Mogerini razgovara sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je u posljednje vrijeme, u više navrata, oštre i po nekima zbunjujuće poruke Evropskoj uniji. Analitičari sada postavljaju pitanje: sprema li se to pravi zaokret u spoljnoj politici Crne Gore?

Prve dane na položaju predsjednika Milo Đukanović je iskoristio da pošalje, za čelnika države, neuobičajene poruke o Evropskoj uniji. Krajem maja je poručio da Crna Gora “neće klečati i moliti da Brisel otvori vrata”, a protekle sedmice je otišao korak dalje, navodeći da „Crna Gora i Balkan nijesu teren na kojem se može eksperimentisati, niti propisivati šta je obavezno primijeniti."

"Crna Gora nije iz nužde opredijeljena da bude dio Evropske unije. Cijelu svoju istoriju, Crna Gora je živjela izvan EU. Ubijeđen sam da Crna Gora može da ostvari svoj cilj – a to je da dostigne evropski kvalitet života – i kao članica EU i, ukoliko se kojim slučajem dogodi usljed kontroverzi kojima danas prisustvujemo, Unija odluči da uspori ili sasvim zaustavi proces daljeg ujedinjenja Evrope. Mi moramo biti spremni i za jednu i za drugu soluciju", kazao je predsjednik.

Dodao je Đukanović da na Balkanu mnogi “žive taj sindrom inferiorne, provincijalne zavisnosti u odnosu na neke pretpostavljene međunarodne autoritete”, ali i da to nije njegov svijet.

Mnogi su potom postavili pitanje: kome i zašto Đukanović sada šalje ovakve poruke šest godina od početka pregovora sa EU, dok premijer Duško Marković ponavlja da je Vlada nedvosmisleno opredijeljena za članstvo u EU?

Politički analitičar Zlatko Vujović tvrdi da poruke poput ove Đukanovićeve nijesu ništa novo, jer je bilo sličnih stavova pojedinaca blaskih vlasti:

"Čini mi se da je ova Đukanovićeva igra prije svega opipavanje pulsa i oštrine stava EU. Ono što je zbunjujuće, jeste da ona dolazi neporedno nakon, makar sa formalno-protokolarnog aspekta – uspješne posjete Evropskoj uniji, gdje su Đukanovića, neposredno nakon što je proglašen za predsjednika, primili najviši zvaničnici EU. Bilo je za očekivati da će DPS to iskoristiti kao potvrdu rejtinga predsjednika stranke i Crne Gore u međunarodnoj zajednici. No, nakon toga, predsjednik Đukanović je poslao suprotne poruke", kaže Vujović.

Urednik Portala Analitika Predrag Zečević smatra da su Đukanovića, za iskazivanje ovakvog stava, opredijelili prevashodno ekonomski razlozi.

"Evropska unija u Crnoj Gori, nije među vodećim investitorima. Vodeći investitori su ovdje Kinezi i Arapi. Dakle, gledano sa ekonomskog aspekta, Evropska unija u Crnoj Gori kritikuje poredak stvari, ali ne želi ništa da ulaže. Kinezi, koji su takođe globalna sila, ne kritikuju, ali ulažu. Arapi, ne kritikuju, ali ulažu", objašnjava Zečević.

Zlatko Vujović, čak, tvrdi da Đukanović ovim ohrabruje političke protivnike da očekuju da EU može postati saveznik opozicije, a ne vlasti.

"Smatram da je put Crne Gore ka EU nešto što se ne može zaustaviti političkom odlukom, a da ne izazove ogroman politički potres koji bi toliko oslabio vldajuću strukturu, ukoliko bi ona odustala od evropskih integracija - do njenoga pada", tvrdi Vujović.

Zečević sve opet vraća na teren ekonomije smatrajući da je ovo jasna poruka uniji:

"Đukanović navodi da, ukoliko Evropa bude ovako neodlučna sa investicijama, druge globalne sile poput Amerike, Rusije, Kine, Arapskih država mogu da to iskoriate i pojačaju uticaj, kako u Crnoj Gori, tako i na Zapadnom Balkanu", kaže Zečević.

Ima i onih koji smatraju da “Đukanović okreće kormilo od EU u nekom drugom pravcu”, dok analitičari bliski Đukanoviću kažu da će, ipak, “brzo doći do smirivanja tenzija i kreiranja bolje atmosfere u vezi sa pregovorima sa EU”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG