Linkovi

SAD i EU pozdravljaju spremnost na dijalog u CG


Skupština Crne Gore

Demokratska partrija socijalista Crne Gore pozdravila je u četvrtak mogućnost povratka u parlament Demokrata i Građanskog pokreta URA, nakon što je ta, najjača opoziciona grupacija predstavila “Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucionalnog stanja u Crnoj Gori”.

Nakon što su lideri Demokrata i Građanskog pokreta URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, predstavili Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucionalnog stanja u Crnoj Gori, koji će, kako su naveli, dovesti “do uslova za održavanje prvih slobodnih i fer izbora u državi”, iz vladajućeg DPS pozdravili su, kako su naveli, “svaki dijalog između političkih subjekata”.

U DPS-u tvrde da nema ničeg novog u predlozima Demokrata i URA-e, osim neke vrste poziva na dijalog i konstatuju da jednoipogodišnji pokušaj opstrukcije rada parlamenta i cjelokupnog sistema - nije uspio.

Podsjetimo, crnogorska opozicija od oktobra 2016. godine i parlamentarnih izbora održanih u danu kada je, navodno, pripreman teroristički napad na institucije, bojkotuje rad parlamenta, a samo se DF nedavno, selektivno vratio u parlament.

Lideri Demokrata i URA-e, Aleksa Bečić i Dritan Abazović (rtcg.me)
Lideri Demokrata i URA-e, Aleksa Bečić i Dritan Abazović (rtcg.me)

U međuvremenu, lideri Demokrata i Građanskog pokreta URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, predstavili su sveobuhvatan Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucionalnog stanja u Crnoj Gori.

Oni tim Planom, najavljuju uslovni povratak u parlament, uz sveobuhvatnu izbornu reformu, uz održiva rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta i uz nova zakonska rješenja u vezi sa izborom članova Savjeta RTCG.

Zahtijevaju i definisanje zakonskog rješenja održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu, kao i izmjenu seta medijskih zakona sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i međunarodnim standardima. Iz DPS-a pozdravljaju mogućnost povratka opozicije u parlament.

Što se tiče mogućnosti da budu održani svi u jednom danu, ipak, iz DPS-a poručuju da bi to bilo nemoguće izvesti s obzirom na ubjedljive pobjede i povjerenje građana u DPS.

Kada je riječ o izmjenama medijskih zakona, navode da je DPS privržena slobodi medija, te da su svi prijedlozi opozicije legitimni, kao i da je moguće da će biti nekih tačaka saglasja.

Komenatrišući plan Demokrata i Građanskog pokreta URA, opozicioni Demokratski front je ocijenio da je očigledno, stigla jasna i precizna naredba iz jedne od ambasade da URA i Demokrate, ne samo da se moraju vratiti u parlament, nego i pokazati određenu dozu kooperativnosti.

Brajović: Nema uslovljavanja

Komentarišući najavu povratka GP URA i Demokrata, predsjednik Skupštine Ivan Brajović navodi da o bilo kakvom uslovljavanju ni sada, kao ni ranije ne može da bude govora.

"Izborni porazi očigledno djeluju otrežnjujuće. Desilo se upravo ono što sam od početka bojkota najavljivao: građani ne tolerišu da ih izabrani predstavnici ne zastupaju u Parlamentu. Podsjetiću da je Skupština i bez opozicije uradila veliki posao. Između ostalog, na osnovu preporuka ODIHR-a izmijenili smo jedan broj zakona i unaprijedili izborni ambijent. Uprkos pozivu, opozicija nije učestvovala u njihovoj izradi, a takođe je onemogućila usvajanje Zakona o izboru poslanika i odbornika", naveo je Brajović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović

Predsjednik parlamenta smatra da je serija izbornih poraza političkim akterima dala odgovor i preporuku da povratak u Skupštinu treba da se desi što prije, i to bezuslovno.

On podsjeća da skupština radi u punom legitimitetu, ali kaže i da bi puni kapacitet donio kvalitet više za razvoj demokratizacije crnogorskog društva.

"Do sljedećih parlamentarnih izbora 2020. može mnogo toga da se uradi", navodi se u saopštenju Brajovića.

DPS: Pozdravljamo odluku Demokrata i URA da se vrate u parlament

Demokratska partija socijalista je spremna da radi na implementaciji važnih pitanja za proces integracija kroz uspostavljanje posebne radne grupe u okviru Parlamenta kao jedinog mjesta za takav dijalog, poručio je zamjenik predsjednika DPS-a i premijer Duško Marković.

Marković je, u izjavi dostavljenoj medijima, kazao da pozdravlja odluku Demokrata i GP URA u kojoj su izrazili spremnost da, u okviru parlamenta, rade na važnim pitanjima za proces integracija, na temelju posvećenosti EU vrijednostima i principima.

"Takođe želim da pozdravim i već donijetu odluku ostalog dijela opozicije za povratak u parlament", kazao je Marković.

Zamjenik predsjednika DPS-a i premijer Duško Marković
Zamjenik predsjednika DPS-a i premijer Duško Marković

Kako je naveo, sva pomenuta pitanja su aktuelna i važna u cilju jačanja političkog sistema, demokratije i napretka zemlje, kao i za evropsku budućnost Crne Gore, što je konstatovano i u izvještaju o napretku Evropske Komisije za Crnu Goru.

"DPS je spreman da radi na implementaciji ovih pitanja kroz uspostavljanje posebne radne grupe u okviru parlamenta, kao jedinog mjesta za takav dijalog", poručio je Marković.

U DPS-u, kako je kazao, smatraju da je to pravi način, „kao što je to uvijek bio stav Vlade i DPS-a, da se o svim važnim pitanjima razgovara u okviru institucija“.

"Politička stabilnost koju Crna Gora ima je temelj da u parlamentu kroz konstruktivan dijalog u zajedničkom interesu i uz učešće svih parlamentarnih partija radimo na napretku zemlje, bez obzira na razlike, za dobro građana Crne Gore", zaključio je Marković.

SAD: Pozdravljamo spremnost za dijalog

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici pozdravila je izjave zamjenika predsjednika Demokratske partije socijalista Duška Markovića i lidera Demokrata i Građanskog pokreta URA, Alekse Bečića i Dritana Abazovića, da su spremni za konstruktivni dijalog u parlamentu.

"Pozdravljamo izjave premijera Markovića i lidera Demokrata i Građanskog pokreta URA da se angažuju u konstruktivnom dijalogu u pronalaženju rješenja za aktuelne političke izazove, uključujući reforme koje će voditi do još prospertitetnije evroatlantske budućnosti svih građana Crne Gore", objavila je Ambasada SAD na svom Tviter nalogu.

Delegacija EU:Podrška dijalogu

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori pozdravila je najavu o postepenom povratku u parlament Demokrata i Građanskog pokreta URA, kao i spremnost vladajuće koalicije da osnuje posebnu ad-hoc parlamentarnu grupu koja će nastaviti da radi na pitanjima koja su te stranke predložile.

Iz Delegacije su agenciji MINA, na pitanje da prokomentarišu najave o povratku opozicije u Skupštinu, kazali da EU sa žaljenjem gleda na bojkot prlamenta u Crnoj Gori, koji traje od 2016. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG