Linkovi

Da li je Kosovo spremno za povratak migranata iz Nemačke?


Madjarska policija čuva migrante sa Kosova koji su nelegalno prešli srpsko-madjarsku granicu kod Ašothaloma, 5. februara 2015.
Madjarska policija čuva migrante sa Kosova koji su nelegalno prešli srpsko-madjarsku granicu kod Ašothaloma, 5. februara 2015.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je tokom ove godine na Kosovu vraćeno 14 hiljada lica.

Nakon višemesečnog boravka, porodica Igbale Ukići iz Vučitrna, vraćena je iz Nemačke, pošto im je ta država odbila zahtev za azil.

Igbala, njen suprug i troje dece od 10, osam i četiri godine starosti, krenuli su preko Srbije i Mađarske za Nemačku, i azil tražili u Minhenu. Razlog odlaska, kako kaže, bio je socio-ekonomske prirode.

“Nasilno su nas vratili, protiv naše želje, ali šta ćemo. Juče smo trebali da dobijemo socijalnu pomoć ovde, ali je nismo dobili. Na Kosovo smo se vratili sa 30 eura u džepu. Nemamo novca”, kazala je ona.

Pored toga, oni su pred put pozajmili 3.000 eura, a Igbala je prodala sve svoje zlato.

I Rufija Omuri iz Ferizaja pre nekoliko dana vraćena je iz Nemačke, gde je sa svoje troje dece boravila sedam meseci. Trenutno živi kod rodbine. Kaže da posao ne može da nađe, a da od države nema nikakvu podršku.

“Policija je došla i rekla nam da nas vraćaju. Kada bih znala kome da se obratim, to bih sigurno i uradila”, kaže ona.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je tokom ove godine na Kosovu vraćeno 14 hiljada lica.

Valjom Krasniqi, direktor Odeljenja za državljanstvo, azil i migraciju pri MUP-u Kosova, kaže da je repatrijacija i dalje u toku na osnovu sporazuma koje je Kosovo postiglo sa zemljama EU, ali i sa ostalim državama.

“Većina povratnika je iz Nemačke, jer je u toj zemlji bio najveći broj Kosovara koji su tražili azil”, kazao je on.

Krasniqi dodaje da svi oni koji su ilegalno migrirali u zemlje EU i koji su se vratili, od države mogu dobiti socijalnu pomoć. Ali, to važi samo za one koji su Kosovo napustili do 2010. Oni koji su to učinili kasnije, ne uživaju takvu podršku.

Ukoliko porodice koje se vrate nemaju gde da borave, onda opština zajedno sa Ministarstvom rada treba da se angažuje da takvim porodicama nađe rešenje.

Podsetimo, krajem prošle i početkom ove godine nekoliko hiljada građana Kosova ilegalno je preko Srbije ušlo u Mađarsku, kako bi svoje putovanje nastavili dalje prema drugim zemljama Evrope. Iz tog razloga su Srbija, Mađarska, Austrija i Nemačka pojačale graničnu kontrolu. Ovih dana, stigla je i vest kako će Nemačka uvrstiti Kosovo u “sigurnu zemlju”, što znači da će većina podnosilaca zahteva za azil biti odbijena.

XS
SM
MD
LG