Linkovi

Da li evropska desnica gubi izbore zbog Trampa?


Britanska premijerka Tereza Mej i američki predsednik Donald Tramp na samitu G7 u Taormini (arhivska fotografija)
Britanska premijerka Tereza Mej i američki predsednik Donald Tramp na samitu G7 u Taormini (arhivska fotografija)

Nakon izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, očekivalo se da će i u Evropi ove godine na vlast doći desni populisti. Ali, nije bilo baš tako. Centrista Emanuel Makron pobedio je u Francuskoj, stranka nezavisnosti Ujedinjenog kraljevstva Najdžela Faraža – UKIP nije osvojila nijedno mesto u britanskom parlamentu, a konzervativci su izgubili većinu. Analitičari sada veruju da je Tramp možda sprečio pobedu evropskih populista.

Britanska premijerka Tereza Mej bila je prvi strani državnik koji je posetio Donalda Trampa u Beloj kući. Ali, to je možda koštalo izbornog rezultata. U Britaniji su se dogodila tri ozbiljna teoristička napada pre izbora. Donald Tramp je najpre ponudio svoju podršku, a potom kritikovao gradonačelnika Londona. To je mnoge glasače nateralo da preispitaju prijateljstvo Britanije sa Trampom.

I to ih gura ka Evropi. To nije opipljivo, ali imate osećaj da se javno mnjenje promenilo i da građani postaju oprezniji kada je reč o odnosu sa Amerikom”, kaže politički analitičar Ian Dant.

U aprilu je Tramp podržao ekstremnu desničarku Marin le Pen nakon napada teroriste na policajca u Parizu. Ipak, Emanuel Makron je pobedio.

To je uticalo da joj se umanje šanse – zbog toga što način na koji Tramp vodi SAD ne vide svi kao pozitivan”, kaže Ketrin de Vis sa Univerziteta u Eseksu.

I Trampova odluka da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama takođe je uzbunila Evropu.

Mislim da se sada mnogi pitaju da li vredi glasati za desne populiste koji su protiv establišmenta u Evropi? Ipak, ne mislim da je to kraj desnog populizma. I smatram da oni nisu jedini koji pokreću taj antiestablišment osećaj. Sada imaju konkurenciju”, smatra Ketrin de Vis.

I to u vidu nove političke vrste: centrističkih populista. Ali, nije cela Evropa u tom smislu promenjena. Tramp je i dalje popularan na istoku, u zemljama poput Poljske, čiji će glavni grad Varšavu uskoro posetiti. Posete Berlinu i Parizu nisu planirane, a i Trampov odlazak u London je pod znakom pitanja. Neki analitičari to vide kao znak rastućih podela između Vašingtona i Zapadne Evrope.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG