Linkovi

Da li će Kastrova smrt promeniti odnose Kuba-SAD?


Dve godine pošto je predsednik Obama inicirao otopljavanje američkih odnosa sa Kubom, još jedna promena – smrt Fidela Kastra – dogodila se samo nekoliko nedelja pre nego što Donald Tramp preuzme predsednički mandat, a novi Kongres, pod kontrolom Republikanske partije, počne sa radom.

U Majamiju - emotivni trenutak u dugim i teškim odnosima Sjedinjenih Država i Kube. Međutim, dok se emocije stišavaju, zakonodavci na Kapitol Hilu počinju da se pitaju da li će smrt Fidela Kastra zaista dovesti do promena.

“Narod Kube treba da zna da eksperiment koji je bio loše zamišljen i ekstremno naivan – nije uspeo i da će SAD biti solidarne sa onima koji brane ljudska prava”, kaže republikanski kongresmen iz Nju Džerzija Kris Smit.

Kongresmen Kris Smit, koji izražava zabrinutost za ljudska prava na Kubi, kaže da najveću promenu možda neće doneti Kastrova smrt, već novi američki predsednik.

“Mislim da bi Donald Tramp mogao da bude prekretnica u američko-kubanskim odnosima. Imali smo neodgovornu, nezrelu politiku prema Kubi u domenu ljudskih prava”, kaže on.

Kongres koji je pod kontrolom republikanaca neće morati da uloži mnogo napora da podrži obećanja novog predsednika data tokom kampanje.

"Ako Trampova administracija bude želela da poništi ono što je Obama uradio do sada, novi predsednik samo treba da iskoristi sopstvena izvršna ovlašćenja, jer je to način na koji je Obama upravo i uveo te promene", smatra stručnjak za Latinsku Ameriku na Američkom univerzitetu, Vilijam Leogrande.

Međutim, ne smatraju svi republikanci da predstoje dramatične promene.

“Ne verujem da će doći do nepromišljene, impulsivne reakcije da se kompletno poništi sve što je predsendik Obama uradio do sada”, kaže republikanski kongresmen iz Arkanzasa, Rik Kroford.

Kao i mnoge njegove kolege, kongresmen Kroford smatra da je trgovina bolji način da se pomogne kubanskom narodu.

"Vreme je da skinemo naočari iz vremena Hladnog rata i razmislimo kako možemo da se proaktivno i produktivno angažujemo na Kubi, na način koji će ubrzati proces za koji verujem da se tamo odvija, jer mislim da su na ivici velikih političkih, socijalnih i kulturnih promena”, kaže Kroford.

Bez ozbira na to u kom će smeru ići američko-kubanski odnosi, jasno je da Kastrov odlazak označava početak nove ere.

“Mislim da smrt Fidela Kastra, iako nema direktnog uticaja na američku politiku, menja atmosferu, menja klimu bilateralnih odnosa Kube i SAD”, zaključuje Leogrande.

XS
SM
MD
LG