Linkovi

Da li biste probali pivo sa probioticima?


Točeno pivo (ilustracija)
Točeno pivo (ilustracija)

Sve je više dokaza za to da mentalno I fizičko zdravlje ljudi mnogo zavise od zdravog stomaka. Kako bi to poboljšali, naučnici ubacuju žive bakterije – probiotike u različite vrste prerhambenih proizvoda, uključujući I pivo.

Istorija piva duga je 4000 godina, kada su ga Sumeri pravili po receptu sa kamene ploče. I dalje je veoma popularno, ali sadrži alkohol I nije dobro za zdravlje. Ipak, I to bi moglo da se promeni.

Pivo daje mnogo mogućnosti I dodavanje probiotika bi zaista bilo veliki korak jer je reč o napitku koji nikad neće izumreti. Često se pije u društvu, tako da ima I veliki tržišni potencijal.”, kaže naučnica Alsin Čen.

Naučnici u Singapuru rade na tome da žive bakterije – probiotike, održe živim I u pivu. Problem je u tome što se pivo I probiotici ne slažu baš najbolje.

Hmelj ubija probiotike, pa moramo da nađemo način da probiotici ostanu živi pored hmelja, što ceo proces čini prilično napornim.”, kaže Čen.

Ali uspeli su I evo dokaza – pivo sa probioticima koje može da poboljša vaš sistem za varenje, a time I imunitet.

“Pivo je kiselo zbog probiotika koji prozvode mlečnu kiselinu, ali istovremeno ima I tragove voćne arome I 3,5% alkohola – koliko imaju I druga piva kiselkastog ukusa”, napominje Čen.

Melisa Mek probaje kombuču, fermentisanu mešavinu čaja I kvasca za koju tvrdi da je dobra za zdravlje. Ona kaže da bi probala I pivo sa probioticima.

S jedne strane, pivo ne zvuči kao nešto što je dobro za zdravlje, ali ako mu dodate dobre bakterije, kvasac i laktobacile – što ga čini malo kiselijim, možda bude zdravije. To niko zasigurno ne zna.

Naučnici trenutno sa proizvođačima piva razgovaraju o tome kako bi ovaj napitak mogao da se plasira na tržište.

XS
SM
MD
LG